Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Venäjää töllöön!

13.11.2008

Laura J. Rantanen

Käyttäjän Laura J. Rantanen kuva

Lisää toimituksen kommentteja löydät täältä.

Viime vuonna tehtiin taas Suomen ennätys maahanmuutossa: yli
13 500 ihmistä muutti muualta tänne meille. Käyrä on osoittanut koilliseen jo pitkään, ja tänä vuonna päästäneen jälleen uuteen huippulukemaan.

Vieraskielisten määrä kasvoi sitäkin enemmän, 16 100 hengellä.

Joukossamme on siis alati kasvava porukka, joka ei ymmärrä, mitä ympärillä puhutaan.

Maahanmuuton alkuvaiheen useimmiten kielestä johtuvien ongelmien ratkaisemisessa testataan suomalaisen yhteiskunnan todellinen tahto saada muuttoliikkeestä hyötyä eikä ongelmia, kirjoittaa yliaktuaari Aku Alanen Tilastokeskuksen Tieto&Trendi-lehdessä.

Suomen kielen oppiminen on tietysti maahanmuuttajalle elintärkeää, mutta kotoutumista edistää myös tiedon saaminen uudesta kotimaasta omalla äidinkielellä. Enkä puhu nyt esitteistä, joissa ilmoitetaan suomalaisen kulttuurin ja yhteiskunnan perusjipot.

Venäjänkieliset ovat olleet pitkään maahanmuutajien selvästi suurin ryhmä. Viime vuonna heitä muutti Suomeen yli kolmetuhatta.

Aku Alasen mukaan venäjänkielisillä tv-uutisilla ja muilla ohjelmilla voisi olla tärkeä rooli venäjänkielisten maahanmuuttajien sopeutumisessa ja Suomen yhteiskunnan hahmottamisessa varsinkin alkuvaiheessa.

Nykyäänhän Suomen venäjänkieliset joutuvat ostamaan satelliittikanavapaketin ja katselemaan sitä kautta Venäjän tv:tä, jonka ohjelmisto koostuu lähinnä entisen presidentin, nykyisen pääministerin ja tulevan presidentin Vladimir Putinin sankaritekojen ihmettelyistä.

Ja luonnollisesti Venäjän tv:stä ei opi mitään Suomen todellisuudesta. Olen useammin kuin kerran joutunut vastaamaan venäläisten "Niin, teillähän on se kieltolaki. Miten sen kanssa voi elää?" -tiedusteluihin. Kamalaa on, olen vastannut.

Alasen arvion mukaan venäjänkielisille ohjelmille riittäisi katsojia Suomessa. Kun ottaa lukuun entisen Neuvostoliiton alueelta kotoisin olevat, venäjää puhuvat muuttajat, erityisesti ukrainalaiset, valkovenäläiset ja kazakit, venäjäntaitoisten Suomeen muuttaneiden määrä nousee jo ensi vuonna yli viidenkymmenentuhannen.

Lisäksi tulevat ne reippaasti kaksi miljoonaa vuosittaista venäläistä turistia, jotka varmaan mielellään katselisivat töllöä hirsimökeissään, kun ei enää hiihtämäänkään pääse. 

Viite