Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hallitus rakastaa ahkeraa

3.12.2009

Osku Pajamäki

Käyttäjän Osku Pajamäki kuva

Kirjoittaja on demari ja tv-tuottaja. Teksti on julkaistu lehdessä 27.11.2009. Lisää lehdessä julkaistuja kolumneja löydät täältä.

En tiedä oikein mistä johtuu, mutta Suomessa ei haluta ymmärtää vallan olemusta ja toimintatapoja. Niitä ei hahmoteta, eikä ainakaan osata sijoittaa historiallis-poliittiseen tilanteeseen.

Oikeastaan vain UKK:n valtakausi ja vallan luonne on osittain ymmärretty ja analysoitu, sekin tosin myllykirjepohjaisesti, vähän laiskasti ja kliseisesti.

Ja kirjailijoista vain Paavo Haavikon lähes koko tuotanto perustuu valta-analyysiin. Haavikkoakin on vähän vieroksuttu, koska Haavikon tyyli on ylimyksellisen kryptiskoppavaa, ja siksi suomalaisille vähän vaikea sulattaa.

Kannattaisi kuitenkin yrittää, eikä tyytyä pelkästään Tervo-tyyliseen aateproosaan.

Haavikon kautta ja luvalla voi hyvin lähestyä meidän nykyistä oikeistohallitustamme ja kuunnella sen puhetta, joka muistuttaa pelottavasti ”hymyilevän iloisen fasismin” puhetapaa.

Oikeistohallitus ei lupaa suoraan mitään todellista, vaan mahdottomia. Se ei lupaa työpaikkoja, vaan tulevaa työvoimapulaa.

Se kertoo myös, että lamaa ei osannut kukaan ennustaa, mutta nyt tiedetään miten sen kanssa toimitaan.

Ratkaisuja on paljon, ja kaikki ovat oikeita. Otetaan paljon velkaa, koska ratkaistavaa on paljon.

Jos ollaan ahkeria, kukaan ei kärsi, paitsi ne jotka kärsivät muutenkin, lähinnä ahkeruuden puutteesta. Tämä terveyteen ja ahkeruuteen vetoava puhe kuuluu kaikkialla, koska sitä haavikkolais-bysanttilaisesti myydään hyvin.

Ja tätä listapuhetta riittää. Energiaa saadaan, kun annetaan luvat kaikille halukkaille – ja lupa pitää antaa jos lupaehdot täyttyvät.

Samaa paroni von münchausenilaista ikiliikkujapuhetta on niissä veronalennuksissakin, jotka maksavat itsensä takaisin, jos saa vähentää tarpeeksi.

Eläkkeetkin on ihan helppo maksaa, kunhan vain vielä pitkään työmarkkinoilla olevat maksavat suuremmat eläkemaksut, työskentelevät pidempään ja tyytyvät vähempään.

Työväestölle tuotetaan myös työväen presidentti, vaikka heille riittäisi kansan presidentti, joka heillä tosin jo on.

Paras näistä maukkaista puhesekalaisista on kuitenkin tuleva työvoimapula, joka kulkee aina edellä, vaikka kuinka olisi ahkera. Sitä ei tavoita ja työkin karkaa käsistä.

Mutta Naton me saamme kohta, ja pääsemme opettelemaan Suomen puolustusta poltetun maan taktiikalla.

Näinhän Paavo Haavikko Naton ja Suomen suhteen näki, ja näki oikein.

Viite