Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Hyviä uutisia, presidentti Nimbala

27.3.2009

Elina Hirvonen

Muistatteko presidentti Nimbalan? Equatorial Kuhndun viisaan presidentin, joka keskusteli amerikkalaisten lääkefirmojen johtajien kanssa Afrikan tarpeesta saada aids-lääkkeitä, joihin ihmisillä olisi varaa?

Kyse on tietenkin kaikkien aikojen parhaasta televisiosarjasta West Wingistä, ja sen jaksosta ”In This White House”.

Naapurini osti sarjan kaikki tuotantokaudet dvd:llä vähän aikaa sitten, ja nyt juuri mikään ei ole parempaa kuin rauhallinen ilta, jolloin voi katsoa peräkkäin niin monta jaksoa kuin haluaa.

Yksi suosikeistani on jakso, jossa eteläafrikkalaisen näyttelijän Zakes Mokaen esittämä presidentti Nimbala vetoaa lääkefirmojen johtajiin. Nämä eivät ymmärrä Nimbalan hätää. Lääkkeiden kehittely on kallista, ja tutkimus vaarantuu jos firmat alkaisivat bisneksen sijaan tehdä hyväntekeväisyyttä.

”On hirveä asia joutua kerjäämään saadakseen elää”, presidentti Nimbala sanoo.

Ongelmaan ei löydy ratkaisua, ja kuvittellisessa Equatorial Kuhndussa vallan kaapanneet kapinalliset tappavat kotiin palaavan presidentin.

West Wingin jakso käsittelee asetelmaa, josta alettiin vääntää julkisesti kättä 1990-luvun lopussa. Miljoonat kehitysmaiden ihmiset kuolevat vuosittain sairauksiin, jotka voitaisiin parantaa helposti.

Patenttioikeus antaa suurille lääkefirmoille monopolin elintärkeisiin lääkkeisiin, ja estää halpojen lääkkeiden pääsyn markkinoille. Lääkefirmat vetoavat tutkimuksen kalleuteen ja patenttien merkitykseen tuotekehittelyn vaalimisessa. Kriitikot vastaavat toistamalla, että ihmisiä kuolee.

Maailman kauppajärjestö WTO teki vuonna 2001 päätöksen, jonka mukaan lääkefirmojen patenttioikeudet eivät saa olla esteenä köyhien maiden terveydenhuollolle. Päätös ei edistänyt lääkkeiden päätymistä kehitysmaiden ihmisille. Erityisesti amerikkalaiset lääkefirmat alkoivat päätöksen jälkeen vaatia entistä tiukempaa immateriaalioikeuksien suojaa.

Nyt lääkerintamalta hyviä uutisia. Lääkefirma Glaxo Smith Kleine's, eli GSK ilmoitti helmikuussa alkavansa myydä kaikkia lääkkeitään köyhimpiin maihin markkinahintaa edullisemmilla hinnoilla, ja perustavansa patenttirahaston laiminlyötyjen sairauksien hoitojen tutkimukselle. Nämä ovat tauteja, jotka koskettavat lähinnä köyhimpien maiden ihmisiä, ja joiden tutkimuksesta lääkefirmat eivät ole olleet kiinnostuneita.

Aika näyttää, millaisia tekoja GSK:n päätöksestä seuraa. Silti päätös on rohkaiseva askel kiistassa, jonka ratkaiseminen tuntui pitkään mahdottomalta.

Kun kansalaisjärjestöt aloittivat lääkepatentteja koskevan kampanjoinnin 1990-luvun lopussa, ongelma oli laajalle yleisölle lähes tuntematon. Nyt oikeudesta lääkkeisiin keskustellaan laajasti, ja GSK:n päätös on vastaus kampanjointiin, joka on painottanut köyhimpien maiden tarvetta saada edullisesti kaikkia lääkkeitä, ei vain otsikoihin päässeitä aids- ja malariahoitoja.

Presidentti Nimbala, maailma on kuullut äänesi.

Kirjoittaja on Lusakassa, Sambiassa, asuva dokumenttiohjaaja, kirjailija ja toimittaja. Lisää Hirvosen blogitekstejä löydät täältä.





Viite