Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pysäyttäkää Paavi!

20.3.2009

Elina Hirvonen

Ensin ajattelin erittäin paljon erittäin rumia asioita. Nyt ajattelen että jes, jotain hyvää on sittenkin tapahtunut!

Kyse on Paavi Benedictus kuudennentoista ensivierailusta Afrikkaan, ja siitä lastista vaarallista kuonaa jonka hän päästi suustaan puhuessaan maanosaa riivaavasta aids-epidemiasta.

Siinä ei toki ole mitään uutta. Suunnilleen niin kauan kuin aidsista on puhuttu, katolisen kirkon johto on osallistunut keskusteluun lausunnoilla, joiden pösilöys menisi komediasta, jos panoksena ei olisi kymmenien miljoonien ihmisten henki.

Edesmennyt Paavi Johannes Paavali toinen osoitti arvomaailmansa ihmiselämän puolestapuhujana vastustamalla sekä kondomeja että kaikkea muuta ehkäisyä ja aborttia.

Kuusi vuotta sitten kardinaali Alfonso Lopez Trujillo kertoi BBC:n ajankohtaisohjelmassa, että hi-virus voi helposti tarttua kondomin läpi. Jotta näin ei kävisi, katolinen kirkko suositteli hiv-positiivisille ihmisille seksiä puolison kanssa ilman kondomia.

Vierailin Sambiassa ensimmäisen kerran vuonna 2001. Silloin maassa oli käynnissä hyvin suunniteltu seksivalistuskampanja nuorilta nuorille. Katolinen kirkko teki parhaansa torpedoidakseen kampanjan. Kondomimainoksia vedettiin pois televisiosta, ja katolisissa kouluissa nunnat vahtivat, ettei seksivalistuksen yhteydessä puhuttu kondomeista.

Luokallinen katolisen tyttökoulun oppilaita kuunteli silmät pyöreinä nuorta miestä, joka puhui sellaisista asioista kuin ”jos joku ejakuloi suuhusi”, mutta, niin kuin käskettiin, ei maininnut kondomeja.

Paavi ei toki ole yksin jarruttamassa yrityksiä kääntää Afrikan aids-epidemia ja väestönkasvu laskuun.

Presidentti Bushin kaudella Yhdysvallat kaatoi kehitysyhteistyörahat kaivoon taipumalla uskonnollisen oikeiston painostukseen hylätä aids-valistuksessa toimivaksi todettu pidättäydy-ole uskollinen-käytä kondomia -kaava ja keskittyä hokemaan turhaksi todettua viestiä seksistä pidättäytymisestä.

Sitten hyvät uutiset. Vaikka kansalaisjärjestöt ovat aikaisemminkin huomauttaneet paavien horinoista, hallitustason kritiikki katolista kirkkoa kohtaan on ollut harvinaista. Päättömiä laukoneisiin paaveihin on suhtauduttu niin kuin rakkaaseen isoisään, joka sanoo mitä sattuu, mutta jota suku silti kunnioittaa syvästi.

Nyt Euroopan maiden ministereiden tyrmistys Paavin lausunnoista on saanut Vatikaanin selittelemään asiaa. Se antaa hippusen toivoa. Afrikka on katolisen kirkon nopeimmin kasvavaa aluetta, ja suunta tuskin muuttuu.

Katolisella kirkolla tulee yhä olemaan iso rooli aidsiin ja väestönkasvuun liittyvien ongelmien ratkaisussa tai niiden pahentamisessa. Jos kirkko ei pysty arvioimaan uudelleen mitä elämän suojelu tässä maailmassa tarkoittaa, se on jatkossakin välillisesti syyllinen miljoonien ihmisten kuolemaan, ja uhkaavan väestönkasvun pahentamiseen. Silloin sen johtajat ovat yhtä vaarallisia kuin ketkä tahansa muuta maailmaa terrorisoivat hihhulit.

Euroopan ministereiden reaktio osoittaa, että myös he saattavat ymmärtää tämän.

Kirjoittaja on Lusakassa, Sambiassa, asuva dokumenttiohjaaja, kirjailija ja toimittaja. Lisää Hirvosen blogitekstejä löydät täältä.

Viite