Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Järjestelmien on muututtava!

27.2.2009

Elina Grundström

Käyttäjän Elina Grundström kuva
Lisää pääkirjoituksia löydät täältä.

Eläkeiän nostaminen oli niin iso pommi, että hallituksen puoliväliselonteosta jäi melkein kaikki muu huomaamatta. Medioissa ei ole näkynyt lainkaan keskustelua siitä, miten paheneva ilmastokriisi, luonnonvarojen ehtyminen ja tulossa oleva kansainvälinen ruokakriisi Suomen osalta ratkaistaan.

Eikä hallitus osannut itsekään kovin selvästi kertoa, missä hommissa ne pitenevät työurat vietetään. Nythän kasvussa on vain työttömyys.

Politiikkariihestä tuli kuitenkin ulos myös viitteitä siitä, mistä talouden uusi ja kestävä kasvu voi löytyä. Selontekoon on kirjattu, että hallitus haluaa nostaa Suomen johtavaksi luonnonvarojen ja materiaalien kestävän hyödyntämisen maaksi.

Tällainen kierrätykseen ja puun älykkääseen käyttöön perustuva talousmalli on paljon realistisempi elättäjä kuin toisena vaihtoehtona esitetty palveluyhteiskunta. Suomalaiset eivät jatkossakaan tule toimeen vain kampaamalla toistensa hiuksia.

Materiaalitehokkaan yhteiskunnan luominen on kuitenkin rohkea toive, sillä Suomi on tähän asti kunnostautunut Euroopan suurimpiin kuuluvana luonnonvarojen tuhlaajana. Näin ison muutoksen aikaansaamiseen eivät riitä pelkät kuluttajien arkiset ostosvalinnat tai muut pienet askeleet. Se edellyttää suuria systeemisiä muutoksia energian ja ruuan tuotanto- ja jakelujärjestelmissä sekä materiaalien kierrätyksessä.

Suomi tarvitsee älykkään sähköverkon, suuria muutoksia elintarvikkeiden kuljetusketjuihin ja lakisääteisiä kierrätysjärjestelmiä. Jos haluaa ymmärtää hyväntahtoisesti pääministeri Matti Vanhasen puheet kolmannesta tiestä, se tarkoittaa juuri tällaisia asioita.

Järjestelmän on muututtava. Tämän viikon Vihreä Lanka kertoo, miten se tapahtuu.

Viite