Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Verouudistus, josta puuttuvat verot

13.2.2009

Elina Grundström

Käyttäjän Elina Grundström kuva
Lisää pääkirjoituksia löydät täältä.

Kun Valtiovarainministeri Jyrki Katainen julkisti kaksi viikkoa sitten hallituksen elvytyspaketin, hän mainosti sitä ekologiseksi verouudistukseksi. Kataisen mielestä paketissa oli ekologista se, että valtion tuloihin jäi ammottavia aukkoja, kuten työnantajille hövelisti luvattu Kela-maksun poistaminen, joka maksaa miljardi euroa.

Muualla maailmassa ekologinen verouudistus tarkoittaa ympäristöverojen säätämistä eikä vain vanhojen verojen poistamista. Mutta käyhän se näinkin: nyt on tosiaan pakko keksiä uusia veroja, kun hallitus jo alensi tulo-, perintö- ja metsäveroja.

Hallitus lupasi nostaa teollisuuden ympäristöveroja maaliskuun kehysbudjetissa, mutta epäilen uskaltaako se. Onhan Googlekin nyt tulossa Suomeen ainakin osittain juuri halvan energian vuoksi. Siksi tarjoan Kataiselle pari ajankohtaisia vinkkiä.

Rakennusten energiatodistuksista tuli vuoden alussa pakollisia kaiken asuntokaupan yhteydessä. Ostajat eivät ole niitä kyselleet, koska ne eivät vaikuta asumisen hintaan. Jos kiinteistöverot porrastetaan rakennuksen energiankulutuksen ja energiamuodon mukaan, myös vanhat energiasyöpöt rakennukset saadaan mukaan ilmastotalkoisiin. Tätähän Vapaavuori jo selvittää.

Energiayhtiöt ovat käynnistäneet huutoäänestyksen siitä, rakennetaanko Suomeen yksi, kaksi vai kolme uutta ydinvoimalaa. Näiden huippukalliiden investointien kannattavuus perustuu pitkälti päästökaupan tuottamiin ansiottomiin voittoihin. Kunnollinen windfall-verotus varmistaisi, ettei Suomeen rakenneta kannattamatonta ydinvoimaa.

Sitten on vielä tärkein energiavero. Nykyään arvioidaan, että ruuan ilmastovaikutukset ovat suurempia kuin liikenteen. Sen vuoksi ensi syksylle sovittu ruuan arvonlisäveron alennus pitäisi peruuttaa. Samalla tulisi ratkaistua myös armeijan suurin ongelma. Sehän ei ollut raha – vaan läski.

Viite