Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Joulun punaviinit

Natalia Baer

Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka toinen viikko. Natalia Baer

Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka toinen viikko.

9.12.2008

Lena Björklund

Vihreän Langan toimitus, tai osa siitä, sijoittui viime torstaina toimituksen käytävälle pitkän pöytärivin ääreen maistelemaan seitsemää luomupunaviiniä ja yhtä Reilun kaupan punaviiniä. Tässä arviot neljästä ensimmäisestä, loput neljä julkaistaan blogissa ensi viikolla.

Alkon valikoimassa – perus- ja tilausvalikoimassa – on yhteensä viisitoista pullotettua luomupunaviinia ja kolme pahviin pantua.

Kesällä jo maistelimme ronskia maalaisaatelia edustavaa luomupunaviiniä Chateau Coursou´ta, henkilökohtaista peruslemppariluomuani, josta ihan kaikki eivät kumma kyllä pidä. Se on aika tuhti viini.

Nyt se ei ollut mukana. Maistelimme viinejä, jotka olin diktatorisesti kunnon luomupunaviineiksi määritellyt.

Muutama maistelija tunnustautui valkoviini-ihmiseksi. Itse olen talvisaikaan lähes täysin punaviini-ihminen.

Maistamamme viinit olivat muutaman tunnin kylmässä ulkona ja lämpenivät vasta laseissa. Ainoastaan 8. viini ilmattiin hiukan, muita ei lainkaan. Kävimme viineistä läpi värin, hajun ja maun.


1. Casa de la Ermita Crianza yllätti minut myönteisesti multaisella olemuksellaan ja yrttisyydellään. Kelpo viini, joka vain parani lasissa, ajattelin.

Muut olivat aika eri mieltä. Luonnehdinnat olivat tylyjä: karu, röyhkeä, aggressiivinen, raaka, hapan. Viinin seistyä pari tuntia lasissa arviot kohentuivat.

Moni luuli tätä viiniä hyvin hapokkaaksi, mutta se oli testattavien toiseksi vähiten hapokas viini.

Viinin arveltiin sopivan juustoisen pastan tai risoton kanssa, ylipäätään aika rasvaisen ruuan seuraksi. Seurusteluviininä tätä ei pidetty.

Pekka Suorsa kehuu uudessa viinioppaassaan kovasti tätä viiniä, mutta hän on maistanut vuosikertaa 2004, jota hän pitää ehkä kaikkien aikojen parhaimpana Ermitana. Hän suositteli sitä muun muassa pataruuille ja tulisille kana- tai broileriruuille.


2. Dornfelder meni heti perille: "Kiva", "Mielenkiintoinen", "Sopivan kevyt", "Helppo, muttei yksinkertainen", "Nostattaa tunnelmaa".

Valkoviinin ystäväkin heltyi: "Iloinen punaviini, ei tule raskas olo."

Yhdelle meistä tästä viinistä muodostui illan suosikkiviini. Dornfelderiä pidettiin siinä määrin seurusteluviininä, ettei ruuanteko tullut mieleen.

Tuoksusta löydettiin paljon luonnonläheistä, sateista metsää ja sammalta, kukkaisuutta ja hentoa eksoottista hedelmää, mutta myös hammaslääkärin hajuja. Maussa oli raikkaita marjoja, puolukkaa ja metsämansikkaa, kukkaisuuden tuomaa pehmeyttä.

Tätä viiniä ei kannata seisottaa lasissa. Se menettää parhaita ominaisuuksiaan muutamassa tunnissa.


3. Alta Gloria Bonarda
ei innostanut. Sitä pidetiin yksimielisesti valikoiman huonoimpana, vivahteettomana. Tuoksusta kyllä löydettiin paljon kiinnostavaa: kompostia, savua, marjaisuutta, ruisleipää, nahkaa, orvokkia ja ruusua, mutta maussa lakritsa tulvi yli äyräiden. Myös vaniljaa löytyi.

Muutamia ruokayhdistemiä ehdotettiin, mutta innottomasti: "Piparkakku ja homejuusto", "Pikkusuolaisen piirakan kanssa".


4. Emma tulee Suomeen varta vasten Espoon modernin taiteen museon käyttöön, mutta on myös Alkon tilausvalikoimassa. Viinin ilmaaminen varmaan kannattaisi, sillä se on kovin sulkeutunut. Ei kovin pidetty viini Vihreän Langan pöytäseurueessa. Pahin määritelmä oli "depressioviini"!

Tuoksussa löytyi elämäniloa: ruusua, ruusunmarjaa, vadelmaa ja minttuakin, soraa ja sepeliä, lakritsan sävyjä, metallisuutta. Maussa tökki eniten viinin sukeutuneisuus. Parin tunnin kuluttua viini jo uskalsi hiukan avautua, mistä kiitos.

Maistellut viinit

  1. Casa de la Ermita Crianza, 2005, Espanja. Alko 455467. Luomu. 13,90 €.
  2. Dornfelder, 2007, Saksa. Alko 938207, tilausvalikoima. Luomu. 14,22 €.
  3. Alta Gloria Bonarda, 2007, Argentina. Alko 478007. Reilu kauppa. 8.94 €.
  4. Emma, 2005, Espanja. Alko 936017, tilausvalikoima. Luomu. 11,89 €.
  5. Quinta da Esteveira, 2005, Portugali. Alko 004208, tilausvalikoima. Luomu. 13,43 €.
  6. Valdifalco Morellino di Scansano, 2006, Italia. Alko 487817. Luomu. 14,95 €.
  7. Chateau Pech-Latt, 2007, Ranska. Alko 005714. Luomu. 12,18 €.
  8. Pétalos, 2007, Espanja. Alko 460497. Biodynaaminen (Alko ei mainitse sitä). 15,85 €.

Lisää vihreitä viiniblogeja löydät täältä.Lisää aiheesta:Viite