Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kansanvallan juhlaviikot

18.9.2009

Jukka Vahti

Käyttäjän Jukka Vahti kuva

Eduskunta on tällä viikolla käsitellyt valtion ensi vuoden budjettia. Äkkiseltään luulisi, että menossa on varsinaiset kansanvallan juhlaviikot, sillä budjettipäätökset heijastuvat monin tavoin suomalaisten elämään.

Tosiasiassa budjettikäsittely paljastaa, kuinka vähän kansanedustajat pystyvät nykyisin maan asioihin vaikuttamaan.

Media on seurannut budjetin käsittelyä eduskunnassa melko tiiviisti, kuten pitääkin, mutta isoja uutisia istuntosalin debatista tuntuu olevan hankala löytää. Uutisissa onkin kerrattu pitkälti jo hallituksen budjettiriihessään tekemiä päätöksiä.

Budjetin eduskuntakäsittelyssä hallituspuolueet puolustavat budjettiaan ja oppositio ampuu vähän kaikkea mikä liikkuu. Isot puolueet hallitsevat keskustelua ja pienet melskaavat siinä välissä sen, minkä puhemies suo.

Näistä juoksuhaudoista on hankala käydä kovin syvällistä keskustelua maan taloudesta, vaikka aihetta olisi.

Valtion ensi vuoden budjetin loppusumma on 50 miljardia euroa. Eduskunnassa liikutellaan syksyn aikana enää miljoonia ja kymmeniä miljoonia euroja, jotka ovat tietenkin yksittäisten alueiden tai toimialojen kannalta isoja rahoja nekin.

Eduskuntakäsittelyssä halukkaat kansanedustajat pääsevät toki tuomaan esille omat näkemyksensä, ja mikäs siinä, kyllä maailmaan puhetta mahtuu. Budjetin isot linjat eivät kuitenkaan enää syksyn aikana muutu. Ne on lyöty lukkoon jo aiemmin.

Viite