Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kuolemaa kainaloon?

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Holy haju! Uusi paavillinen antiperspirantti saa käyttäjänsä sikiämään ihan saatanasti. Paitsi jos on vanha ukko, silloin alkaa vaan miettiä bullaa.Juha Peurala

Holy haju! Uusi paavillinen antiperspirantti saa käyttäjänsä sikiämään ihan saatanasti. Paitsi jos on vanha ukko, silloin alkaa vaan miettiä bullaa.

29.9.2009

Eno

Alkoholiakin enemmän huolestuttaa antiperspiranttien alumiini.

Nimimerkki ”Joviaali” kysyy: Ostin ekodödön, jossa ei ole tavanomaisten dödöjen tavoin ihohuokoset tukkivaa alumiinia, koska en halua kuonien kertyvän kroppaani. Sen sijaan tässä dödössä on alkoholia, joka kirpaisee kainalossa. Onko alkoholista terveyshaittaa?

Eno vastaa: Ulkoisesti nautittuna alkoholilla ei ole muuta terveyshaittaa kuin ärsytysreaktiot, kuten kirpaisu. Siksi herkkäihoisimmat välttelevät alkoholia sisältävää kosmetiikkaa. Alkoholia käytetään kosmetiikassa liuottimena ja tappamaan bakteereja.

Antiperspiranttien vaikuttava aine on alumiinin suola, joka tekee tulpan hikirauhasen suulle. Nämä alumiiniyhdisteet ovat isoja molekyylejä, joiden ei pitäisi mahtua kulkeutumaan elimistöön. Netissähän kiertää väitteitä antiperspiranttien, rintasyövän ja Alzheimerin taudin yhteyksistä.

Alumiini on luonnossa erittäin yleistä, joten elämä maapallolla on sopeutunut siihen, vaikka aine onkin haitallista. Munuaiset poistavat alumiinia elimistöstä tehokkaasti – sen kanssa on ongelmia lähinnä munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla sekä esimerkiksi alumiinihitsareilla.

Joka tapauksessa antiperspirantteja on nyt käytetty 20–30-vuotta, eikä terveysongelmia ole voitu tieteellisesti osoittaa. Huolestuneempi minä olisin ruuan, juoman ja esimerkiksi joidenkin närästyslääkkeiden sisältämästä alumiinista. Niistä alumiinia todistettavasti pääsee elimistöön.

Ekodödöt eivät muuten aina ole alumiinittomia, vaikka niin saatetaan mainostaa. Yleinen ainesosa niissä on ”ammonium-alum”, joka on alumiiniyhdiste.

Mitä kainalohajuun tulee, lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, ettei ainakaan miesten kannata rahojansa dödöön laittaa. Miehinen hikiaromi saa naiset pörräämään ympärillä ihan itsestään. Tosin vähän ihmettelen, miksi täällä meidänkin perällä suunnilleen jokaisessa töllissä asuu vain hikinen ukko – yksin.

Lisää enon vastauksia löydät täältä.Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite