Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Lehdistökatsaus

Natalia Baer

Terveisiä takahuoneesta! Kansanedustajan avustaja Timo Riitamaa tarkkailee maailmaa eduskunnasta. Natalia Baer

Terveisiä takahuoneesta! Kansanedustajan avustaja Timo Riitamaa tarkkailee maailmaa eduskunnasta.

19.10.2009

Timo Riitamaa

Suomessa valta kuuluu kansalle, jota edustaa vaaleissa valittu eduskunta. Eduskunnan tehtäviin kuuluu säätä lait ja päättää valtion tuloista ja menoista.

Koska laeista, tuloista ja menoista on monenlaisia näkemyksiä, ollaan kansanedustajiin paljon yhteydessä. Kansanedustajia tavataan, kansanedustajille soitellaan ja kansanedustajille lähetetään sähköistä ja paperista postia. Paljon.

Postin määrästä kertoo jotain se, että se jaetaan eduskunnassa neljästi päivässä. Isoimman osan postista muodostavat erilaiset sidosryhmälehdet. Otetaan viime viikolta, aakkosten puolivälistä: Gramexpress, Hoivapalvelut, Improbatur, Journalisti, Kotimaa, Kuljetusyrittäjä, Kylkirauta, Lapsen Maailma, Liike, Maaseutu, Maaseudun Tulevaisuus ja Merimies.

Vain pieni osa lehdistä päätyy sisältönsä tai muotonsa ansiosta avustajan, ellei jopa kansanedustajan, huviksi taikka hyödyksi.

Nimensä puolesta joukosta erottuu maanpuolustuksen ja johtamisen erikoislehti Kylkirauta, jossa vakavanaamaiset miehet ja naiset univormuissa kirjoittavat kadettikuntaa kiinnostavista asioista, kuten siitä miten traagista on kun suomalainen ei enää osaa hiihtää. Vaikka kohta ei enää ole lunta jolla hiihtää.

Tosimies on ääriuskovaisten miesten miestenlehti, jonka pääkirjoituksissa ollaan huolissaan sairaista homoista ja jonka sivuista puolet on täytetty erilaisilla moottoriajoneuvotesteillä: ”Audin tavaratilaan mahtuu jopa katto auki useampi sata Tosimiestä” lehti summaa.

”Nainen kellui meressä. Nainen kellui kasvot alaspäin, selkä paljaana, hellästi aaltojen tuudittamana, mutta alue ei ollut mitenkään lempeä tai kaunis: se oli vanhojen laivojen hautuumaa, lahdenpoukama, jossa oli hylättyjä laivoja ja hylättyjä hiljaisia miehiä”.

Kun lehden kannessa on lähikuva veriroiskeiden peittämästä pistoolista lattialla, ja kun kuvan veri on vielä photoshopilla saturoitu erityisen punaiseksi, voi kyseessä olla vain Helsingin Väkivaltarikostutkijoiden Murharyhmä.

Suurinta osaa sidosryhmälehdistä yhdistää se, että toisin kuin esimerkiksi asiakohtaisia tiedotteita, niitä ei edes silmäillä. Työhuoneiden roskisten lisäksi auloissa on heti postilaatikkojen alla isot roskalaatikot, jotka täyttyvät päivittäin ääriään myöten.

Kirjoittaja on kansanedustajan avustaja, jonka mielestä paras sidosryhmälehti on Kevätpörriäinen. Lisää rokkia, seksiä ja politiikkaa löydät täältä.

Viite