Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Paula Kokkonen paastolle

Natalia Baer

Terveisiä takahuoneesta! Kansanedustajan avustaja Timo Riitamaa tarkkailee maailmaa eduskunnasta. Natalia Baer

Terveisiä takahuoneesta! Kansanedustajan avustaja Timo Riitamaa tarkkailee maailmaa eduskunnasta.

7.10.2009

Timo Riitamaa

Ylen uudenmaan uutiset kertoivat alkuviikosta lihasoosia tutisevalla kädellä lapioivasta kontulalaisrouva Raija Salosesta, joka jäi ilman kotiin kuljetettua ruokaa useamman päivän ajan, vaikka soitteli ruokahuollosta vastaavalle kaupungille useaan otteeseen.

Olen joskus paastonnut ja voin sanoa, että ihmisen olo on tukala ilman ruokaa.

Helsingin kaupunki on lakkauttamassa sairaanhoitonsa jaottelun pitkäaikaissairaalaan ja akuuttisairaalaan. Jatkossa akuutit tapaukset hoidetaan sairaalassa ja pitkäaikaissairaat kotona.

Samaan aikaan Helsingin kaupungin terveyskeskuksen kotipalvelu on keskittänyt näiden sairaalahoidolta evättyjen vanhusten ja vammaisten ruokahuollon sekä kuljetuspalvelut Helsingin liikelaitos Palmialle.

Jo aiemmin on ihmisten kuljettaminen osoittautunut kaupungille ja sen liikelaitokselle mahdottomaksi tehtäväksi, ja nyt ongelmia näyttää tuottavan myös ihmisten ruokkiminen. Pitkäaikaissairaanhoidon lakkauttaminen tarkoittaa kaupungin mielestä ilmeisesti koteihinsa vangittujen liikuntakyvyttömien ihmisten näännyttämistä nälkään.

Rouva Salonen ei ole ainoa ihminen, joka on ollut ilman ruokaa useamman päivän ajan. Palmian ruokahuollolla on noin 3 500 asiakasta, joista noin kaksi kolmasosaa käyttää palvelua päivittäin. Lokakuun aikana yli 700 asiakasta on joutunut odottamaan ruokiaan.

Voi kiistellä, pitääkö työhaluttomille nuorille tai alkoholisoituneille pitkäaikaistyöttömille antaa rahaa ja minkä verran, mutta siitä lienevät kaikki kommunisteista kokoomukseen samaa mieltä, että vanhukset pitää sentään ruokkia.

Silti sekään ei näytä onnistuvan.

Palmia kertoo saavansa satoja valituksia päivässä. Palmia vetoaa asiakastietopuutteisiin terveyskeskuksen suunnalta. Tiedon puute on ilmeisen sinnikästä, jos edes vanhuksen soitot eivät tuo ruokaa.

Tarvitaan painetta. Tilanne täytyy saada läpinäkyväksi.

Kyykyttääkö kaupungin kuljetuspalvelu? Jäätkö pyörätuolisi tai kävelykeppisi kanssa ilman kyytiä? Eikö Palmia ole suvainnut tuoda ruokaa muutamaan päivään? Syötetäänkö allergiselle lapsellesi päiväkodissa keksejä jo toista kertaa tällä viikolla, koska erikoisruokavalion mukainen ruoka unohtui taas toimittaa? Jättääkö Palmia tai terveyskeskus vastaamatta viesteihisi?

Jonkun vanhus- tai vammaisaktiivin (tai mieluummin yhteiskunnallisesti valveutuneet verkkokyvykkään mainostoimisto-AD:n) täytyy panna pystyyn verkkosivu, johon vammaiset, vanhukset tai näiden omaiset,
päiväkodin tädit ja muut voivat ilmoittaa Helsingin kaupungin päivän saavutuksista.

Näkyviksi tehdyt sadat valitukset olisivat mediasotaa, joka saisi päitä heilumaan. Paula Kokkonen ei ehkä enää kehtaisi kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidesivuille kuinka "Terveyskeskuksen on tarkoitus antaa vanhuspalvelujen vastuualueen yksiköissä oleville samat palvelut kuin se on antanut tähänkin saakka pitkäaikaissairaalan potilaille."

Paula Kokkonen pitäisi jättää ilman ruokaa. Syyllisiä olemme myös me kaupunkilaiset, jotka annamme tämän tapahtua. Syyllisiä ovat myös vihreät, Helsingin kaupungin toiseksi suurin valtuustoryhmä.

Mummot ovat ihan liian kivoja näännytettäviksi kuoliaiksi.

Kirjoittaja on kansanedustajan avustaja, jolla ei ole mummoa, mutta kylläkin yksi kunnianarvoisa isoäiti. Lisää rokkia, seksiä ja politiikkaa löydät täältä.

Viite