Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Lehmä nimeltä Obama

6.11.2008

Elina Hirvonen

”Ihana päivä!”

Ystävä halaa lujaa, pienet rastaletit heilahtelevat päässä. Hän on juuri saanut potkut työpaikaltaan sambialaisesta tv-tuotantoyhtiöstä, koska on valittanut pomolle maksamattomista palkoista. Se ei haittaa.

Hän on tuohtunut Sambian presidentinvaaleista, joissa presidentin kuoleman jälkeen täysi-ikäisiksi tulleille nuorille ei annettu mahdollisuutta rekisteröityä äänestäjiksi. Se ei haittaa.

Mikään ei haittaa, sillä hän viettää Obama-päivää.

Muutama päivä sitten Lusakan kaduilla partioivat kypäräpäiset mellakkapoliisit. Hallitsevan puolueen ehdokas Rupiah Banda oli voittanut presidentinvaalit tiukalla marginaalilla. Vaalipäivä sujui rauhallisesti, mutta tulosten julkistamisen jälkeen slummeissa puhkesi pieniä mellakoita.

Kansainväliset tarkkailijat julistivat vaalit vapaiksi, mutta oppositio vaati äänten uudelleenlaskentaa. Poliisi ja armeija varautuivat väkivaltaan.

”En usko että enää tapahtuu mitään”, ystävä sanoo.

”Ihmiset haluavat jatkaa elämää. Ja nyt kaikki juhlivat Obamaa.”

Kävely kiireisen slummin läpi keskiviikkona, USA:n vaalituloksen kiirittyä sambialaisiin tiedotusvälineisiin herättää tunteen, että jotain ihmeellistä on todella tapahtunut. Paahtavassa auringossa kiviä hakkaavat naiset, rekkojen lavalla töihin menevät miehet ja paljasjalkaiset lapset nostavat ohi kävellessä peukun pystyyn ja huutavat: ”Obama!”

Keniassa, Obaman isän kotimaassa, kadut täyttyivät vasta vähän aikaa sitten omien vaalien jälkeisestä väkivallasta. Nyt maassa vietettiin kansallista vapaapäivää ja ihmiset tanssivat kaduilla ”maan oman pojan” vaalivoiton kunniaksi.

Nigeriassa kadut ovat täynnä Obama t-paitoja, ja Obaman nimellä kirjailtuja minibusseja.

Ghanalainen nuori nainen kutsuu eteläafrikkalaisen Mail&Guardian-lehden haastattelussa Obamaa ”tämän päivän Nelson Mandelaksi.”

Zimbabwelaiset nuoret allekirjoittavat sähköpostinsa Obaman vaalilauseella: ”Yes we can.”

Ugandalaisesta kylästä löytyy paitsi Change we can believe in -nimisiä lapsia, myös Yhdysvaltain tuoreen presidentin mukaan nimetty Obama-lehmä.

Ystävä selittää afrikkalaisten riemua:

”Afrikkalaisperäinen mies Yhdysvaltain presidenttinä. Se saa uskomaan, että mitä tahansa voi tapahtua. Että maailma on sittenkin ihmeellinen. Että meillä on mahdollisuus. Tuntuu että hän ei ole vain Yhdysvaltojen, vaan koko maailman presidentti. Vaikka USA:n politiikka ei kamalasti muuttuisi, tämä tunne on mieletön.”

Ystävä lähtee harjoittelemaan Vapaustaistelijoiden laulua, jonka hän esittää viikonloppuna nuorten musiikkifestivaaleilla. Laulu omistetaan sambialaisille itsenäisyystaistelijoille ja, tietenkin, presidentti Obamalle.

Lue afrikkalaisten toimittajien kirjoituksia USA:n vaaleista osoitteessa www.mg.co.za/uselections.

Kirjoittaja on Lusakassa, Sambiassa, asuva dokumenttiohjaaja, kirjailija ja toimittaja. Lisää Hirvosen blogitekstejä löydät täältä.

Viite