Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tankki täyteen ja ruokaa viikoksi

28.10.2008

Elina Hirvonen

Varastoikaa ruokaa, vettä ja lääkkeitä. Varatkaa hätärahaa. Huolehtikaa, että autossa on tankki täynnä.

Näin neuvotaan YK:n työntekijöitä, kun Sambian presidentinvaaleihin on kolme päivää aikaa. Kysymys ihmisten huulilla ei enää ole kuka voittaa, vaan tuleeko levottomuuksia? Tai oikeammin, miten pahoja levottomuuksista tulee?

Lähden huomisaamuna kello kuusi pohjoiseen provinssiin vapaaehtoiseksi vaalitarkkailijaksi. Ennen lähtöä käydään käytännön asiat läpi: mitä tehdään, jos kännykät eivät vaalien aikana toimi? Jos paluu siirtyy mellakoiden vuoksi? Jos pitää päästä nopeasti sairaalaan?

Olo on outo. Tästä maasta on vuoden aikana tullut koti, jossa on paljon rakkaita ystäviä. Keskustelut levottomuuksista tuntuvat kuuluvan toiseen paikkaan. Ja silti, tässä rakkaassa maassa sellaiseen on varauduttava.

Kun Sambian edesmennyt presidentti Levy Mwanawasa voitti vuonna 2006 vaalit, opposition ehdokkaan Michael Satan kannattajat uskoivat tuloksen olevan väärennetty. Taustalla oli vaalien käytännön ongelmat sekä ääntenlaskennan järjestys, jossa aluksi lasketut kaupunkien äänet saivat opposition uskomaan voittoon.

Kadut täyttyivät hetken pelottavilta näyttäneistä mellakoista. Rettelöinnin lopetti ehdokas Sata, joka pyysi kannattajiaan rauhoittumaan kansallisen yhtenäisyyden nimissä.

Nyt monet uskovat, että jos Sata ei voita, mellakoita tulee varmasti. Samalla pohditaan miten pahoja niistä voi tulla, ja mitä tapahtuu jos oppositio voittaa? Voivatko Kenian tapahtumat toistua rauhallisuudestaan kuulussa Sambiassa?

Kirjoitin viime viikolla siitä, miten vähän tiedotusvälineet ovat käsitelleet ehdokkaiden poliittisia eroja.

Nyt laatulehti Zambia Analysis pureutui asiaan. Tutkiva juttu osoitti, että erot ovat lähinnä siinä, miten ehdokkaat toteuttaisivat lupauksiaan, eivät poliittisessa linjassa.

Kaikki ehdokkaat kannattavat Mwanawasan perinnön jatkamista, talouskasvun säilyttämistä ja köyhyyden vähentämistä. Suurin ero on, että muiden puolueiden lupaukset keskittyvät talouskasvuun ja palveluihin, suurin oppositiopuolue lupaa lisäksi veronalennuksia – maassa, jossa juuri kukaan ei maksa veroja.

Pakkaan vaalitarkkailijan univormun, valkoisen pikeepaidan ja kammottavan lippalakin oudon tunnelman vallassa. Uskon että levottomuuksia tulee, mutta toivon, että niistä tulee pieniä.  Toisin kuin katujen intohimosta voisi päätellä, näissä vaaleissa ei ole kyse suuresta muutoksesta, vaan vanhan jatkamisesta hippusen erilaisin maustein. Ei kai sellaisesta voi syntyä toista Keniaa?

Sambialaiset äänestävät torstaina 30.10. uuden presidentin kesken kautta kuolleen Levy Mwanawasan tilalle. Kuvia vaalitaistelusta löytyy sambialaisen Richard Mulengan blogista ja uutisia nettilehti Watchdogista.

Kirjoittaja on Lusakassa, Sambiassa, asuva dokumenttiohjaaja, kirjailija ja toimittaja. Lisää Hirvosen blogitekstejä löydät täältä.

Viite