Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Luomualalla kiinnostava viikko

Mikael Ahlfors

Vihreä Bisnes -logo.
Vihreä bisnes. Toimittaja Terhi Brusin seuraa blogissaan ekotaloutta, viherpesua, työtä ja kuluttamista. Mikael Ahlfors

Vihreä bisnes. Toimittaja Terhi Brusin seuraa blogissaan ekotaloutta, viherpesua, työtä ja kuluttamista.

18.2.2009

Terhi Brusin

Luomusta, reilusta kaupasta, luontaiskosmetiikasta ja ekotekstiileistä kiinnostuneiden katseet suuntautuvat tällä viikolla Etelä-Saksaan Nürnbergiin, jossa järjestetään torstaista sunnuntaihin eli 19.-22.2. maailman laajimmat luomualan messut.

Biofach-messut täyttävät tänä vuonna 20 vuotta, ja sen kunniaksi järjestetään jo tiistaina ja keskiviikkona kansainvälinen kestävän kehityksen kongressi, jonka teemana on vihreä bisnes paljon luomua laajemminkin.

Itse messujen teemamaa tänä vuonna Pohjoismaiden johtava luomumaa Tanska, jossa luomuruokaa myytiin viime vuonna 605 miljoonan euron arvosta. Organic Denmark –järjestö arvioi myynnin tuplaantuvan 1,2 miljardiin euroon neljässä vuodessa.

Suomi ja Ruotsi esiintyvät messuilla ensimmäistä kertaa yhteisellä messuosastolla. Paikalla on luvannut vierailla myös maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila. On aikakin, sillä Suomen maatalousministeriön johtoa ei ole vaivautunut luomumessuille sitten vuoden 1997.

Luomualaa seuraava lontoolainen Organic Monitor ennustaa, että alan kasvu hidastuu hieman, mutta pysyy yhä selkeänä. Pohjois-Euroopassa se odottaa edelleen kaksinumeroisia kasvulukuja. Koko maailmassa luomua myytiin viime vuonna noin 36 miljardin euron arvosta.

Kasvua jatkaa myös reilu kauppa, jonka uusin valtti ovat tuoretuotteet. Suosiotaan kasvattavat Organic Monitorin mukaan myös soija ja muut vaihtoehdot maidolle, erityisesti kauravalmisteet.

Sen jälkeen kun YK:n UNCTAD ja UNEP viime syksynä julkaisivat tutkimuksen, jonka mukaan luomulla voitaisiin ruokkia  koko maailman väestö, samansuuntaisia tutkimuksia on tullut lisää.

Luomumenetelmillä voidaan niiden mukaan saada parempia satoja varsinkin eteläisen pallonpuoliskon kuivuudesta kärsivissä maissa. Yhteenveto näistä tutkimuksista löytyy nettilehti Organic Market Infosta.

Ruuan rinnalla messujen vahva teema on nyt vihreä muoti, jonka valmistajien joukko kasvaa nopeasti. Tekstiileille saatiin viime syksynä kansainvälinen ekostandardi Global Standard eli GOTS.

Puuvillan maailmantuotannosta viime vuonna tuotetut 145 000 ekotonnia ovat vasta 0,55 prosenttia, mutta kasvu on todella nopeaa. Esimerkiksi H&M aloitti vuonna 2004 viidellä tonnilla luomupuuvillaa, ja käyttää tänä vuonna jo 4500 tonnia, kertoo amerikkalainen vihreän bisneksen nettisaitti Greenbiz.

Luomukosmetiikalla on Biofachin yhteydessä oma Vivaness-tapahtumansa. BDIH:n, Ecocertin ja muiden sertifikaattien kirjoa yhdentämään otetaan tänä vuonna käyttöön uusi eurooppalainen NaTrue-sertifikaatti, jolla voidaan merkitä kolmen eri tason luonnollista kosmetiikkaa.

Luomukosmetiikan myynti ylitti 2008 Euroopassa 1,5 miljardin euron rajan. 60% myynnistä tehtiin Saksassa, jossa luonnollisia kosmetiikkatuotteita on saatavilla lähes joka kaupasta.

Kirjoittaja on ympäristöasioihin erikoistunut vapaa toimittaja, joka asuu Berliinissä. Lisää Brusinin blogitekstejä löydät täältä.

Viite