Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Luovuutta, Alko, luovuutta!

Natalia Baer

Vihreä viiniblogi.
Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka toinen viikko. Natalia Baer

Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka toinen viikko.

1.4.2009

Lena Björklund

Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa alkoholin vähittäismyynti on valtion asia, mutta toisin kuin luulisi, pohjoismaiset monopoliyhtiöt eivät ole toistensa klooneja.

Norjan Vinmonopoletin viinejä voi ostaa myös netistä, kunhan kirjautuu sisään ja ilmoittaa muun muassa ikänsä.

Ruotsin Systembolagetissa on palvelu nimeltä Privatimport, eli yksityinen tuonti. Asiakas ilmoittaa halustaan ostaa viiniä, jota ei löydy valtion kaupasta, vaan jonkun maahantuojan varastosta tai ulkomailta.

Alkolla on vastaava palvelu, mutta se on tavattoman kallis. Ruotsissa palvelu on kohtuullinen ja sitä käytetäänkin. Miten lie Suomessa.

Molemmissa maissa tällaiseen yksityiseen tilaukseen tuottajahintaan lisätään alkoholivero, kuljetuskustannukset ja arvonlisävero. Lisäksi tulee kate, joka Alkolla on – maksimissaan – Systembolagetin maksimia tavattomasti suurempi. Ja Suomessa kaiken tämän päälle mätkäistään vielä erillinen 40 euron summa.

Tämä neljäkymppiä lisätään jokaiseen tuotemerkkiin. Eli jos haluat ostaa samalta tuottajalta useampia eri viinejä, pulitat jokaisesta 40 euroa jo muodostuneen hinnan päälle.

Jos siis joku haluaisi, niin kuin minä haluaisin, ostaa yhden pullon jokaista viime viikolla maistamaani ranskalaisia päärynä- ja omenasiidereitä, joita maahantuojalla Vin Naturella on varastossaan Suomessa, maksaisin ylimääräistä 480 euroa!!

Näitä vuosienkin säilytystä kestävien 75 senttilitran siideripulloja oli nimittäin kaksitoista eri "tuotemerkkiä" alkaen Domaine des Cinq Autelsin normandialaisista luomuomenasiidereistä ja päätyen normandialaisen Eric Bordelet´n luomupäärynäsiidereihin, joista ainakin toinen oli tehty kolmesataa vuotta vanhan päärynäpuun hedelmistä.

Puhumattakaan siiderin syntymäpaikkana tunnetusta Ranskan Baskimaan haastavista siidereistä, joita myös maistoin. Nuoren Bixintxo Apahaulen siiderit ovat kuulemma jo kulttijuomaa.

Mistä syystä Alko ei pysty tarjoamaan erikoistilauspalvelua yhtä kohtuulliseen hintaan kuin Systembolaget?

Eikö olisi pienen mutta äänekkään liikehdinnän aika?

Noh, ainakin ravintola Gastropub Tuulensuusta Tampereelta löytyy laaja valikoima näitä ranskalaisia aitosiidereitä ja jokunen Helsingin Herttoniemestäkin, ravintola Vanhasta Myllystä.

Lisää vihreitä viiniblogeja löydät täältä.

Viite