Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Material Girl ja afrikkalaiset lapset

24.4.2009

Elina Hirvonen

”Material Girl ei sittenkään voi ostaa kaikkea.”

”Elävä karikatyyri kaikesta, mikä maailmassa on vialla.”

Näin kansainvälinen lehdistö kirjoitti poptähti Madonnasta sen jälkeen, kun Malawin oikeuslaitos esti häntä adoptoimasta nelivuotiasta tyttöä. Tuomari perusteli päätöstä sillä, että Madonna ei ole elänyt Malawissa maan adoptiolain vaatimaa 18 kuukautta.

Adoptioprosessi on herättänyt vilkkaimman keskustelun mitä Afrikasta on aikoihin käyty. Tarina on täydellinen: superrikas poptähti ja orpo afrikkalainen tyttö. Keskusteluun on helppo osallistua, vaikka ei olisi koskaan kuullut Malawista mitään.

Länsimaissa keskustelun linjoja ovat olleet vahingonilo: ”Tuomari laittoi ämmän paikoilleen”, pohdinnat Madonnasta äitinä: ”Olisiko hän antanut tytölle aikaa?”, sääli: ”Lapselta riistettiin mahdollisuus parempaan elämään”, ja kriittisyys: ”Miksei Madonna adoptoi Amerikasta?” tai ”Eivät Afrikan ongelmat ratkea adoptiolla.”

Malawissa ihmisoikeusjärjestöt ovat kiittäneet päätöstä.

”Onneksi ei tehty esimerkkitapausta, jonka seurauksena kaikki olisivat tulleet hakemaan lapsia Malawista” sanoi ihmisoikeuskomitean johtaja.

Ihmisoikeusjärjestöt korostavat kulttuurin merkitystä lapsen identiteetille. Lisäksi kansainvälisen adoption pelätään kytkeytyvän ihmiskauppaan. Myös uskonnolliset johtajat ovat kiitäneet tuomaria rohkeudesta vastustaa ilmiötä, jota pitävät länsimaisen imperialismin uutena muotona.

Monet tavalliset malawilaiset ovat ihmetelleet päätöstä. Maassa on yli puolitoista miljoonaa orpoa lasta, joiden hoitamiseen valtiolla ja perinteisellä laajannetun perheen järjestelmällä ei riitä resursseja. Madonna on tukenut paikallisia orpokoteja suurilla summilla. Nyt pelätään, että tähti vetää rahat pois.

Madonnan ja Angelina Jolien kaltaisten julkkisten intoa adoptoida afrikkalaisia lapsia pidetään muotina: pikkuisen koiran sijaan hankitaan asusteeksi köyhä lapsi. Ilmiöstä on helppo ärsyyntyä, niin kuin kaikesta mitä julkkikset tekevät.

Samalla kansainväliseen adoptioon liittyy perusteltuja huolia. Maissa, joissa lainsäädäntö on heikko, adoptio ja ihmiskauppa saattavat kytkeytyä toisiinsa. Joskus vanhempia painostetaan antamaan lapsi adoptioon.

Lastensuojeluviranomaiset painottavat myös, että adoption lähtökohta on oltava halu kasvattaa lapsi, ei tarve parantaa maailmaa.

Silti minkään Afrikan maan suuri ongelma eivät ole lapsia adoptoivat länsimaalaiset vaan se, että niillä ei ole resursseja, eikä aina myöskään poliittista tahtoa ratkaista miljoonien orpojen kohtaloa. Sen paremmin kansainvälinen adoptio kuin sen torjuminen eivät ratkaise tilannetta mihinkään suuntaan.

Nyt malawilaiseen orpokotiin jää pieni tyttö, jonka sukulaiset halusivat antaa tämän adoptoitavaksi. Ehkä joskus saamme kuulla hänen oman näkemyksensä tästä kaikesta. Jos hän elää tarpeeksi vanhaksi kertoakseen sen.

Kirjoittaja on Lusakassa, Sambiassa, asuva dokumenttiohjaaja, kirjailija ja toimittaja. Lisää Hirvosen blogitekstejä löydät täältä.

Viite