Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Miksi museosta pitää maksaa?

Iiro Törmä

Mustan baskerin logo.
Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin. Iiro Törmä

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

14.1.2009

Musta baskeri

Meidän tulisi saada ihmiset museoihin, eikä rajoittaa sisäänpääsyä maksuilla. Jokainen museokävijä on voitto jo sinänsä – ilman että hän pulittaa käynnistään rahaa valtiolle tai kunnalle.

Ranskassa presidentti Sarkozy poistaa alle 25-vuotiailta ranskalaisilta pääsymaksun museoihin. He pääsevät jatkossa maksutta muun muassa Louvreen ja Versailles'n palatsiin.

Vihreät ajaa kulttuuripoliittisessa ohjelmassaan maksutonta sisäänpääsyä valtion museoiden perusnäyttelyihin. Tämä olisi askel oikeaan suuntaan, mutta riittämätön sellainen.

Muutkin museot, jotka saavat rahoitusta valtiolta, pitäisi velvoittaa pitämään perusnäyttelynsä maksuttomina. Pääsylipputulojen osuus museoiden budjetissa on niin pieni, että miltei jo lipunmyyntihenkilökunnasta luopuminen toisi tarvittavat kompensoivat säästöt.

Ei ole kuitenkaan tarkoituksenmukaista irtisanoa ihmisiä. Lipunmyynnistä voi siirtyä osaavaksi ja museon läpikotaisin tuntevaksi näyttelyvalvojaksi, jolloin päästäisiin eroon tilanteesta, jossa arvokkaita teoksia ja näyttely-yleisöä valvoo joukko muutaman kuukauden työllistämisvaroilla palkattuja pitkäaikaistyöttömiä.

Tästä syystä maksuttoman sisäänpääsyn vaateeseen tulee liittää museoiden valtionavun korotus lipputuloja vastaavalla summalla.

Erikoisnäyttelyt ovat kinkkisempi kysymys. Toivoisin vapaata sisäänpääsyä myös niihin. Asetelma on kuitenkin hieman erilainen.

Erikoisnäyttelyt eivät ole kulttuuri- ja taideperintömme tallentamisen oheistuotteena syntyvää tiedon jakamista, vaan luonteeltaan enemmän elämyksien tuottamista. On perusteltua, että erikoisnäyttelyiden yleisö maksaa osuutensa elämyksestä aivan kuten teatterissa tai konserteissa.

Kokoelmia esittelevät näyttelyt ovat kuitenkin paremmin rinnastettavissa kirjastoihin. Museot ovat maan kattava kulttuuri- ja taidehistoriallinen kirjastolaitos. Jos kirjastojen lukusaleihin alettaisiin periä pääsymaksua, nousisi valtava poru. Se nousisi myös, jos museoiden pääsymaksut keksittäisiin vasta nyt.

Ranskassa presidentit haluavat jäädä historiaan kulttuurin tukijoina. Francois Mitterrand rakennutti Louvren pyramidin ja Jacques Chirac tuki Quai Branly -museota. Milloin löytyy suomalainen kärkipoliitikko, joka haluaa profiloitua kulttuurielämämme edistäjänä?

Musta baskeri on kulttuurivaikuttaja, joka käyttää asemansa takia nimimerkkiä. Lisää baskerin blogitekstejä löydät täältä.

Viite