Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mökkitalkkari

7.8.2009

Laura Rantanen

Käyttäjän Laura Rantanen kuva

Blogissa eletään kesän ajan vihertävää elämää Turun saaristossa. Kirjoittaja on 30-vuotias tietokirjailija ja toimittaja, jolta ilmestyi keväällä kirja Matkaopas mökille.

Lisää ekomökkeilyä löydät täältä.

Yllättävän monen mökkeilijän peukalo sijaitsee tavanomaisesta poikkeavalla paikalla. Vaikka mökin perusaktiviteetit, kuten halonhakkaus sujuisivat ihailtavasti, niin suurempitöisiin askareisiin löytyy melko harvalta osaamista.

Itse en lähtisi kokeilemaan kylmiltään muuraustöitä. Isomman mittakaavan lumenauraukseen minulla ei ole välineitä. Onneksi apu on kuitenkin lähellä.

Ystäväni on mökkitalonmies, eli tuttavallisemmin mökkitalkkari. Kuulin ammattiryhmästä ensimmäistä kertaa vasta häneen tutustuessani. Mökkitalkkari voi olla paitsi pelastus sellaiselle, joka ei halua tehdä kaikkia mökin askareita itse, myös ekovalinta.

Jos kesämökki on kaukana kotipaikkakunnasta, voi mökkikunnasta tilata talkkarin huolehtimaan vaikka talvikunnossapidosta. Mökkitalkkari tekee mökillä maksua vastaan monenlaisia huolto-, ylläpito- ja kunnostustöitä.

Palveluihin kuuluu yleensä niin siivousta kuin kaupassakäyntiä maalauksen, saunanlämmityksen ja lumitöiden lisäksi. Kaverini myös nikkaroi, rakentaa laitureita ja portaita, pesee ja korjaa veneitä ja asentaa ja huoltaa pienpuhdistamoja ja kompostivessoja.

Mökkitalkkareita löytyy nykyään jo tasaisesti ympäri Suomea. Netissä on www.mokkitalkkarit.net -sivusto, jolle on koottu heidän yhteystietojaan. Sivut ovat kuitenkin maksulliset, joten kaikkia talkkareita ei niiltä löydä.

Mökkitalonmiehen palveluista kannattaa olla yhteydessä suoraan mökkikuntaan, josta osataan neuvoa soittamaan oikeaan numeroon. Villillä googlailullakin voi tärpätä.

Viite