Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Nenän väri

Natalia Baer

Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka toinen viikko. Natalia Baer

Viini-intoilija Lena Björklund kiistelee makuasioista blogissaan joka toinen viikko.

20.1.2009

Lena Björklund

Nyt kun monet valkaisevat neniään joulun ja uudenvuoden runsaiden kilistelyjen jälkeen, viiniseurakunta voisi kokeilla kuivajuomista. Sillä niin kuin Suomen ainoa Master of Wine, Essi Avellan Fine Suomi -lehdessä viime syksynä totesi, viini on myös intellektuelli asia.

Nimittäin autenttinen viini.

Avellaan kävi suuren viinituottajan Jacob´s Creekin luona Australiassa ja toisaalta Sepp Moserin luona Itävallassa ja kuvasi näiden hyvin erilaisten viinivalmistajien ideologioita. Maltillisesti, sen enempää arvottamatta.

Itse en olisi sellaiseen objektiivisuuteen pystynyt, sillä australialainen tuottaja muokkaa viinityyliään trendien mukaan, itävaltalaiset toteavat selkeästi, että heidän viininsä eivät sovi kaikkien suuhun.

Sepp Moser pyrkii autenttisuuteen ja maksimoi viinin luonnollisuuden biodynaamisella viljelyllä ja käyttämällä vain luonnon hiivoja. Viiniin ei lisätä entsyymejä ja rikkidioksidin käyttö minimodaan.

"Kun kaiken tämän tietää, osaa arvostaa viiniä ja sen tuottamiseen käytettyä vaivaa aivan eri tavalla. Siksi autenttiset viinit ovat myös intellektielleja viinejä. Nautintoa lisää tieto, tausta ja tarinat viineistä", Avellan kirjoittaa.

Moserin viini tietysti maksaa enemmän kuin Jacob´s Creekin.

Viini viehättää minua silloinkin, kun en juo sitä. Viini on kiinnostava asia. Lajikkeiden kirjo, alkuperäisrypäleet, paikallisrypäleet. Viljelyperinne ja luonnonmukaiset viljelytavat. Tarhojen sijainti, viljelymaan koostumus ja sen välittyminen viinissä, joidenkin itsepäisten omintakeisten viinintuottajien persoonallisuus. Koko viininviljelyn historia.

Viinistä lukiessa tuntuu samalta kuin hyvää lyrikkaa lukiessa. On lähempänä jotakin oleellista: maata ja sen käyttämisen taidetta.

Punaviinissä on nyt niskan päällä sellainen trendi, että viinin pitää olla hillomaista. Jos siihen vielä yhdistää maitosuklaan, niin sitten kai on hyvä olla. Sohvalla.

Vuosikymmeniä olen määritellyt itseni punaviini-ihmiseksi, mutta nyt lähinnä valkoviineistä tuntuu löytyvän sitä, mitä punaviineistä puuttuu: vivahteikkuutta, hienostuneisuutta, raikkautta ja puhtautta, haastavaa kuivuutta, hienoja mineraaleja.

Sellaisen viinin pelkkä ajattelu kohottaa mielialaa. Siitä on hyvä jatkaa nenän valkaisua.

Lisää vihreitä viiniblogeja löydät täältä.





Viite