Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Nyt riitti!

25.9.2009

Elina Grundström

Käyttäjän Elina Grundström kuva

Lisää pääkirjoituksia löydät täältä.

Vaalirahaskandaali on tällä viikolla noussut aivan uusiin sfääreihin.

Tähän asti poliitikkojen uskottavuus on heikentynyt vain salailun ja valehtelun vuoksi. Jos joku antaa, ei ole väärin ottaa, vaikka antaja olisi Nova Group.

Nuorille tarkoitetun julkisen rahan siirtäminen välikäsien kautta omalle tilille on paljon pahempi asia. Se ei ole valehtelemista vaan varastamista.

Ei siis ihme, että tällä viikolla on jo toden teolla vaadittu eduskunnan hajottamista. Se päästäisi kuitenkin kansanedustajat liian helpolla. Tämän eduskunnan pitäisi nyt rivakasti siivota omat sotkunsa: saattaa vaalirahoituslaki ajan tasalle ja mahdolliset rikokset tutkintaan.

Vihreille muiden puolueiden sekoilu on tähän asti ollut suorastaan hyväksi. Sillä aikaa, kun muiden energia on mennyt keskinäiseen välienselvittelyyn, vihreät ovat saaneet eteenpäin monia tärkeitä tavoitteitaan – eikä tilanne ole ollut pahaksi puolueen kannatuksellekaan.

Nyt hallituksessa vellova skandaali on kuitenkin käymässä hankalaksi myös vihreille. Hallituksen toimintakyky on vaarantunut, koska epäilyt ulottuvat pääministeriin asti.

Matti Vanhanen on tähän asti ollut vihreiden kannalta hyvä johtaja: kompromissihaluinen, kuunteleva ja asiakysymyksissä keskustalaiseksi hyvin vihreä. Mutta mikään ei auta, jos hän on osallistunut säätiölakien rikkomiseen ja ollut siitä tietoinen.

Huhujen perusteella ei kuitenkaan saa tuomita ketään. Raha-automaattiyhdistyksen alullepanema selvitys Nuorisosäätiön antamasta vaalirahoituksesta on nyt tehtävä nopeasti ja siirrettävä tarvittaessa poliisitutkintaan.

Politiikan uskottavuuden kannalta olisi myös hyvä, jos poliitikot tekisivät johtopäätöksiä itse. On masentavaa ajatella, että Suomen kansa on pahiten ryvettyneen puolueen armoilla ja joutuu odottamaan ministerivaihdoksia keskustan ensi kesän puoluekokoukseen asti.

Viite