Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ostetaan ennemmin Terveystalo

23.1.2009

Elina Grundström

Käyttäjän Elina Grundström kuva
Lisää pääkirjoituksia löydät täältä.

Terveydenhuollosta tuli tällä viikolla kaksi ikävää uutista: sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk) päätti pakkosiirtää Lääkelaitoksen Kuopioon, ja Suomen suurin yksityinen terveydenhuoltofirma Terveystalo luvattiin myydä briteille.

Lääkelaitos on malliesimerkki siitä, miten kapea aluepolitiikka voi sivuuttaa

kansallisen edun. Lääkelaitoksen toiminta on vaarassa halvaantua vuosiksi, koska yli 90 prosenttia henkilökunnasta ei halua muuttaa Kuopioon.

Euroopan lääkelaitos Emea on käyttänyt Lääkelaitosta muun muassa lastenlääkkeiden ja uusien biologisten lääkkeiden asiantuntijana. Tällainen erityisosaaminen on aina muutaman henkilön varassa, eikä Euroopan huippujen korvaaminen uusilla Kuopion yliopiston kasvateilla taida olla niin helppoa kuin Hyssälä kuvittelee.

Laitoksen siirto tulee joka tapauksessa kalliiksi. Muutto ja uusien työntekijöiden perehdyttäminen maksaa joidenkin arvioiden mukaan jopa 30 miljoonaa. Lisäksi laitoksen tulot saattavat pudota rajusti; se hankkii tällä hetkellä yli 80 prosenttia tuloistaan itse, yritysten lisäksi esimerkiksi juuri Emealta.

Kuopio-operaatioon tuhlattaville rahoille olisi ollut parempikin osoite: talousvaikeuksiin joutunut Suomen Terveystalo.

Suomalaiset eläkeyhtiöt ovat nyt myymässä Suomen suurinta terveysalan yritystä brittiläiselle sijoitusyhtiölle halpaan hintaan. Se tarkoittaa, että huomattava määrä terveydenhuollon päätösvaltaa sekä Kela-korvauksiin ja muuhun julkiseen rahaan perustuvia tulevaisuuden varmoja voittoja päästetään ulkomaille.

Samalla Suomi menettää mahdollisuuksia terveysalan vientipalvelujen kehittämiseen.

Hallitus osti syksyllä Elisan osakkeita valtiolle Solidiumin kautta, koska se piti yhtiötä Suomelle elintärkeänä. Eikö myös terveydenhuolto ole meille elintärkeää?

Viite