Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pääministeri eroaa huomenna

Natalia Baer

Terveisiä takahuoneesta! Kansanedustajan avustaja Timo Riitamaa tarkkailee maailmaa eduskunnasta. Natalia Baer

Terveisiä takahuoneesta! Kansanedustajan avustaja Timo Riitamaa tarkkailee maailmaa eduskunnasta.

29.9.2009

Timo Riitamaa

Oranssi ry on talonvaltausliikkeenä aloittanut nuorisotyötä tekevä kansalaisjärjestö, jonka toiminnan tarkoituksena on nuorten kansalaistoiminnan tukeminen sekä nuorisoasuminen.

Yhdistyksellä on ympäri Helsinkiä kymmenen puutalollista hyvin kohtuuhintaisia, nuorten itse kunnostamia nuorisoasuntoja. Näiden talojen peruskorjaukseen on saatu Raha-automaattiyhdistyksen merkittävää tukea.

Vuonna 1938 perustettu Raha-automaattiyhdistys kerää yksinoikeudella harjoittamallaan rahapelitoiminnallaan varoja suomalaisten sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminnan tukemiseen. Yhdistyksen rahoituksen merkitys suomalaisten hyvinvoinnille on valtava.

”Rahiksen” yli tuhannelle järjestölle jakamien avustusten määrä on vuosittain noin 300 miljoonaa euroa, jonka lisäksi valtio saa 100 miljoonaa euroa sotainvalidien hoitoon ja veteraanien kuntoutukseen.

Toimin aikoinaan itse Oranssi ry:n puheenjohtajana kuuden vuoden ajan. Jos olisin keksinyt jakaa yhdistyksen rahoja kavereitteni vaalikampanjoihin ja jälkikäteen selitellyt, että tuet eivät tulleet RAY:n tukitililtä vaan vuokratililtä (tai kuten Nuorisosäätiön tapauksessa, isännöintifirman kautta kierrätettynä) kuuluisin nähdäkseni paljuselliin, ilman oikeuttaa ehdonalaiseen.

Vaalirahakohussa on ollut paljon jeesustelua: vanhemman polven toimittajat ovat tasan tarkkaan tienneet vuosikymmenien ajan vaalirahoituksen luonteen. Seinä tuli vastaan vasta kun toimituksiin alkoi tulla nuoremman polven toimittajia, nuoremman polven ajatusmaailmalla.

Todellinen julkeuden multihuipennus ja haiseva kakkakikkare olohuoneen pöydällä on tämä yleishyödyllisten veikkausvoittovarojen sumeilematon kanavointi vaalityöhön.

Jos Ylen Silminnäkijä-ohjelman väitteet rakennusliikkeen maksamista rakennustarvikkeista ja Nuorisosäätiön toiminnasta pitävät paikkansa, pääministeri Matti Vanhanen eroaa viimeistään huomenna.

Kirjoittaja on kansanedustajan avustaja. Lisää rokkia, seksiä ja politiikkaa löydät täältä.

Viite