Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Päästöt puntarissa

Vähähiilinen dieetti.
Vähemmän sikailua. Blogissa testataan ilmastoystävällistä ruokavaliota.

Vähemmän sikailua. Blogissa testataan ilmastoystävällistä ruokavaliota.

6.5.2009

Lasse Leipola

Tavalliseen dieettiin verrattuna ilmastodieetti on siinä mielessä haastava, ettei vaaka kerro päivittäin dieetin  tuloksista. Vaaka voi tosin motivoida kertomalla, että ilmastodieetti on tekee hyvää myös omalle terveydelle.

Jotta ilmastodieetissä on jotain mieltä, kannattaa selvittää, mistä oman ruokavalion aiheuttamat päästöt syntyvät ja kuinka paljon omaa jalanjälkeään voi kutistaa. Siispä ilmastodieettikin kannattaa aloittaa punnituksesta.

Kuten jo aiemmin valittelin, ravinnosta aiheutuvien päästöjen arviointi on haastavaa. Tarkkoja lukuja on vain harvoista raaka-aineista ja tuotteista. Samankin ruuan tai tuotteen hiilijalanjälki voi olla hyvin erilainen riippuen kuljetuksista ja valmistustavasta.

National Geographic-lehdessä julkaistun selvityksen mukaan esimerkiksi New Yorkissa kannattaa juoda Bordeaux'ssa valmistettua ja Atlantin yli laivalla rahdattua viiniä, sillä maantiekuljetus kasvattaa kotimaisen, Kaliforniassa tuotetun viinin hiilijalanjäljen yli kymmenkertaiseksi.

Vastaavasti aamupuuron hiilijälki pienenee viidennekseen, jos vaihtaa lieden mikroaaltouuniin. Lihansyönnin lisäksi suurin ilmastoon liittyvä keittiösyntini lienee juuri mikroaaltouunin puute, sillä se on selvästi liettä ja sähköuunia energiatehokkaampi ruuan lämmittäjä.

Vaikka lämmitän aiemmin valmistettua ruokaa yleensä mikrolla töissä, on oman mikron hankkiminen kotiin ihan perusteltua jo pelkästään päivittäisestä aamupuurosta aiheutuvien päästöjen leikkaamiseksi.

Siihen saakka täytyy muistaa käyttää kattilassa kantta, vaikka puuro tuppaa jo muutenkin tulvimaan aina yli.

Ensi viikolla yritän lyödä luvut pöytään ja katsoa, mikä lautasellani kuormittaa eniten ilmastoa.

Kirjoittaja on Vihreän Langan verkkotoimittaja, joka katsoi eilen jalkapalloa ja joi hiilineutraalia olutta. Lisää vähähiilisiä ruokablogeja löydät täältä.

Viite