Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Sähköpostien urkinta sopii demareille ja vihreille

30.4.2008

Jussi Karmala

Eduskuntaan tiistaina tullut sähköpostien urkintalaki Lex Nokia osoittaa käsittämätöntä löysyyttä demareilta ja vihreiltä. Hallitus haluaa antaa työnantajille laajat valtuudet urkkia työntekijöidensä sähköpostiliikennettä yritysvakoilua epäiltäessä.

Lakia ovat lobanneet suuret tietotekniikkafirmat, Nokia etunenässä.

Eduskunnan täysistunnossa tiistaina Vasemmistoliitto oli pistänyt parhaat voimansa räksyttämään lakiesityksestä kokoomuksen takeltelevalle viestintäministeri Suvi Lindenille.

Demarien istumapaikat loistivat tyhjyyttään. Salissa oli enimmillään vain viisi demarikansanedustajaa, joista yksikään ei käyttänyt puheenvuoroa.

SAK ja STTK ovat – käsittämätöntä kyllä – siunanneet Lex Nokian, joten asia on ilmeisesti demareiden osalta loppuun käsitelty. Osasyy lienee sillä, että puheenjohtaja Eero Heinäluoman luottamus entiseen työnantajaansa SAK:hon on vankkumaton.

Demareiden vaikeneminen osoittaa myös sen, kuinka vahvasti puolue on samastunut työnantajiin.

Hulluinta lakiesityksessä on se, että sillä näyttää olevan myös vihreiden siunaus. Kun urkintalakia tuotiin eduskuntaan viime hallituskaudella, pysähtyi se vihreään oikeuskansleriin Paavo Nikulaan, joka lähetti lain takaisin valmisteluun perusoikeuksia loukkaavana.

Nyt Nikula on sivussa, mutta vihreät ovat hallituksessa. Ja kuinka käy: suuryritysten sanelema laki tupsahtaa ulos tuosta vaan. Vihreät neuvottelivat lakiin pehmennyksiä, ja Jyrki Kasvi sekä Tarja Cronberg vähän älähtivät, mutta se ei paljoa paina. Vanhasen hallituksessa ei luistella.

Sähköisen viestinnän tietosuojalaki Lex Nokia on kuolleena syntynyt. Yrityssalaisuuksia ei ole Suomessa kertaakaan vuodettu sähköpostitse, ja kuka hullu sellaista enää yrittäisikään, sillä muistikortit ja kannettavat on keksitty. Pelottavaa on se, että Lex Nokia siirtää poliisin tehtäviä ja toimivaltuuksia yrityksille.

Mutta sinivihreälle hallitukselle tämä ei tietenkään ole ongelma. Eikä nähtävästi edes demareille.

Lisää politiikan toimittaja Jussi Karmalan blogitekstejä löydät täältä.Lisää aiheesta:Viite