Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Sampo suoltaa paperia

Juha Peurala

Eno-kuvitus neljässä osassa.
Askartele oma nigerialaiskirje! Sampo Pankin turhista tiedotteista saat näprättyä rakkauden sanomalla varustettuja lennokkeja Afrikan nälkää näkeville. Juha Peurala

Askartele oma nigerialaiskirje! Sampo Pankin turhista tiedotteista saat näprättyä rakkauden sanomalla varustettuja lennokkeja Afrikan nälkää näkeville.

3.2.2009

Eno

Luonnon ystävä siirtyy sähköiseen viestintään pankin kanssa.

Nimimerkki ”Minna” kysyy: Huomasin että Sampo Pankki lähettää erikseen jokaiselle tililleni paperisen ”palvelumaksujen ennakkoilmoituksen”. Käytäntö alkoi viimevuotisen Danske Bank -fuusion jälkeen. Jos ajatellaan että Sampo Pankilla on edelleen noin miljoona yksityisasiakasta ja jokaiselle lähetetään tällaista paperiroskaa, niin kuinka monta aanelosta kuluu ja metsää kaatuu vuodessa?

Eno vastaa: Suinkaan ihan jokaiselle miljoonalle Sammon asiakkaalle tällaista ilmoitusta ei lähde. Pankissa arvellaan, että niitä menisi muutamalle sadalletuhannelle ihmiselle, tarkka luku ei ole julkista tietoa.

Ilmoitus ei ole pankin oma keksintö luonnon tuhoamiseksi, vaan kuluttajaviranomaiset vaativat sen lähettämistä. Tiettävästi nämä ilmoitukset ovat lähitulevaisuudessa palautumassa tiliotteisiin, joissa ne olivat ennen fuusiota.

Pieni ekoteko – johon Sampo Pankkikin tiemmä aktiivisesti kannustaa – on tiliotteen vaihtaminen sähköiseksi. Suosittelen. Pitäisi noidenkin papereiden lakata hiljalleen tulemasta.

Mutta varsinaiseen kysymykseesi. Oletetaan laskelman vuoksi, että ilmoituksia lähtee 250 000 kuukaudessa. En nyt laske kuorta mukaan, jos ilmoitus kerran tulee tiliotteen kanssa.

250 000 A4-arkkia painaa tuollaiset 1 250 kiloa. Sen tuottamiseen menisi noin 30 puuta. Ja tämä kertaa 12 kuukautta olisi 360 puuta. Metsänä mitattuna se on alle hehtaarin.

Ihan ekokatastrofina tuota ei voi pitää, mutta varmaan tuo plänttikin olisi parempi metsänä kuin lappusena, joka heitetään suoraan paperinkeräykseen.

Tai siis toivottavasti edes sinne. Jos metsää pitää kirjeitä varten kaataa, niin mieluummin sitten vaikka rakkauskirjeitä varten.

Hallitus voisi puuttua asiaan.

Lisää Enon vastaksia löydät täältä.Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite