Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Sankarikaupunki Espoo

Kunta päättää. Blogissa seurataan kuntavaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään 26.10. asti.

Kunta päättää. Blogissa seurataan kuntavaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään 26.10. asti.

16.10.2008

Laura J. Rantanen

Elinkeinoelämän valtuuskunta julisti Espoon Suomen parhaaksi suureksi kaupungiksi. Tyylipuhtaasti yrityselämän näkökulmasta väännetty Paras kaupunki – kuusi suurinta vertailussa -raportti ylistää kaupunkia sen itsenäisyydestä ja siitä, että Espoo hankkii kaikki mahdolliset peruspalvelut yksityiseltä.

Raportti esittelee myös laskelmat Helsingin ja Vantaan mahdollisen yhdistymisen hyödyistä. Raportin tekijät kannattavat liitosta, koska heidän mukaansa kuntaliitoksen hyödyt voivat nousta jopa 300 miljoonaan euroon.

Miksi samanlaisia laskelmia ei esitetä Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan yhdistymisestä? Tai koko pääkaupunkiseudun yhdistymisestä metropolikaupungiksi? Nämä vaihtoehdot ovat kuitenkin olleet etusijalla keskusteluissa pääkaupunkiseudun kuntaliitoksista.

Siksi koska laskelmat eivät välttämättä olisi EVAn mieleen. Pääkaupunkiseudun kuntien yhdistyminen ei olisi yritysten etu. Kunnat yrittävät kilpaa houkutella yrityksiä alueelleen, ja siinä hommassa etenkin sankarikaupunki Espoo on ollut reipas.

Kuntaliitosten myötä kuntien välinen kilpailu ja sen tuomat edut yrityksille voisivat hävitä. Siksi Espoon on pysyttävä itsenäisenä.

Raportin tekijät sanovat vastustavansa metropolikaupunkia, koska se vastoin odotuksia ei parantaisi pääkaupunkiseudun kilpailukykyä.

Kuntarajojen poistamista voi kuitenkin kannattaa muutamasta muustakin syystä, joista raportoijatkin ehkä tietäisivät, jos vaikka joskus esimerkiksi käyttäisivät joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulla.

Pääkaupunkiseudun kuntien yhdistäminen ei ehkä olisi yritysten etu, mutta asukkaan kyllä.

Lisää kuntavaaliblogitekstejä löydät täältä. Käy katsomassa myös Vihreän Langan kuntavaalisivut.

Viite