Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Shakespeare – so last season

Iiro Törmä

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin. Iiro Törmä

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

25.3.2009

Musta baskeri

Viimeiset kuukaudet maailman huomio on kääntynyt Englantiin ja tragediaan, joka hakee vertaistaan länsimaisessa kulttuurissa.

Media raportoi Big Brother -tähti Jade Goodyn, 27, tuskallisen kuoleman tunti tunnilta. Taistelu kohdunkaulansyöpää vastaan alkoi viime kesänä ja oli viimeinen, huippuunsa vedetty näytös oman elämänsä tuotteistaneen työväenprinsessan kertomuksessa.

Goody oli eittämättä kirkkain tosi-tv-tähti. Hän kykeni ohittamaan tuotantoyhtiön tarpeet ja hyödyntämään saamansa 15 minuuttia.

Hänestä tuli tälle vuosituhannelle päivitetty julkkis, esikuva miljoonille paikkaansa parrasvaloissa etsiville ihmisille. Goody on verrattavissa William Shakespeareen, länsimaiden kirjallisuuden tärkeimpään näytelmäkirjailijaan. Kuten Shakespeareen aikoinaan Goodyyn kulminoituu parhaillaan käynnissä oleva draaman murros.

Uusi draama on vuorovaikutteisempaa, se hyödyntää tehokkaasti erilaisia kerronnan välineitä ja vaatii vahvan linkin todellisuuteen. Uusi draama on hienoimmillaan, kun pääosan esittäjä pitää itse hallussaan käsikirjoitusta. Mitkään televisiotiimit eivät kykene siihen mihin todellisuus.

Goody kertoi ennen kuolemaansa haluavansa julkisen siunaamistilaisuuden, johon kaikki ovat tervetulleita. Sillä tavalla hän halusi kiittää ”miljoonia ihania ihmisiä”, jotka ovat seuranneet hänen viimeisiä hetkiään.

Me olemme olleet tärkeä osa kertomusta, jossa on seurattu niin liikuttavaa syöpämorsianta kuin kuolevaa naista, joka jättää jäähyväisensä pienille lapsilleen ja ostaa omalle äidilleen talon.

Goody oli nopea ja älykäs, hänen kykynsä rakentaa kertomustaan oli ilmiömäinen. Jäämme odottamaan seuraajia: näytelmäkirjailijoita, jotka ottavat oman elämänsä aiheekseen ja saavat tarvitsemansa julkisuuden suostumalla yhteistyöhön televisioyhtiöiden kanssa.

Musta baskeri on kulttuurivaikuttaja, joka käyttää asemansa takia nimimerkkiä. Lisää baskerin blogitekstejä löydät täältä.

Viite