Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Taiteilijat alueellistettiin jo

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

31.3.2009

Musta baskeri

Kaikenkarvaiset virkamiehet vastustavat virastojensa maallemuuttoa. Henkilökunta irtisanoutuu ja hakeutuu muihin tehtäviin. Yleisesti pidetään vääryytenä sitä, että saadakseen palkkansa työntekijöiden pitäisi tehdä työnsä muualla kuin eteläisimmässä Suomessa.

Sen sijaan taiteilijat on laitettu valitsemaan joko asuinpaikka taide-elämän keskellä tai aito mahdollisuus apurahaan jo aikaa sitten.

Jos taiteilija asuu Helsingissä, hänen mahdollisuutensa tehdä työtään yhteiskunnan maksamalla korvauksella on minimaallinen. Jos taas suostuu muuttamaan jonnekin rajaseutujen maakuntaan ja pienempään taajamaan, on apurahojen välttely suorastaan mahdotonta.

Suomessa halutaan pitää koko maa asuttuna. Täällä halutaan myös ajatella, että taiteilijat asuttavat maata tasaisesti Hangosta Petsamoon. Tosiasia on kuitenkin se, että taiteilijat asuvat lähinnä ratikkareittien varrella.

Kun valtiovalta haluaa kuitenkin säilyttää illuusion siitä, että korkeatasoista taidetta syntyy ympäri Suomen, jaetaan rahoitus alueellisten taidetoimikuntien avustuksella kaikkiin maakuntiin. Tämän ansiosta keskinkertaisuus pohjoisessa voi elää jatkuvasti apurahalla, kun lahjakkuus Helsingissä ei tule sitä koskaan elämässään saamaan.

Tämä on aika vahva kannustin muuttaa Pieksämäelle tai Lapualle. Mutta ei silti riittävä.

Aivan kuin Lääkelaitoksen työntekijät, myös taiteilijat ovat sanoneet ei kiitos työsuhteelle valtion palkkalistoilla. He ovat jääneet Helsinkiin – kaupunkiin, jossa on muutakin kulttuuria kuin kirkonmenot.

Musta baskeri on kulttuurivaikuttaja, joka käyttää asemansa takia nimimerkkiä. Lisää baskerin blogitekstejä löydät täältä.

Viite