Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Syötävänsuloiset vauvat

Kaksoset -logo.
KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisinkävi.

KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisin
kävi.

29.10.2009

Äiti

YRITIN tehdä kaksosten puolesta eilen Hesarin hiilijalanjälkitestiä, mutta se oli hankalaa, ja siksi päädyin mittaamaan omaa jalanjälkeäni. Testi paljasti todellisen ihmeen: sen sijaan että kaksoset olisivat kolminkertaistaneet hiilijalanjälkeni, ne olivatkin puolittaneet sen!

Kun ennen tuotin yli kymmenentuhatta kiloa hiilidioksidia vuodessa, nykylaskelmien mukaan tuotin sitä enää noin kuusi tonnia. Mies epäili, että olen huijannut, mutta enhän minä tietenkään niin tee – paitsi ehkä shoppailukohdassa vähäsen.

Päättelin, että jalanjäljen puolittuminen johtui muun muassa siitä, että yhtäkkiä asuintilavuutemme per henki oli pudonnut radikaalisti ja että autossa matkusti nyt aina viisi ihmistä kerralla. Ja lentomatkoja oli enää yksi Euroopan-sisäinen vuodessa. Tuloksella ei varmasti kannata juhlia sen enempää, sillä se kertoo enemmän testin ongelmista kuin todellisuudesta.

Kaksosten syntymä on vahvistanut uskoani siihen, ettei henkilökohtainen ekoilu voi missään tapauksessa olla tie pelastukseen.

Jos seitsemän prosenttia kansalaisista valitsee kaupassa ympäristöystävällisen, yleensä kalliimman ja hankalammin saatavissa olevan tuotteen, ilmasto ei siitä viilene. Muutamat valistuneet yksilöt saavat ekoilullaan aikaan vain huonon omantunnon massoille.

Järjestelmän on muututtava, lakeja on säädettävä ja ympäristöystävällisyydestä on tehtävä ainoa mahdollinen valinta. Ekoilun on oltava helpompaa kuin ympäristön pilaamisen, ja yksilön on saatava ympäristöystävällisestä valinnasta selvää taloudellista hyötyä.

Älkää silti masentuko, viherpiiperöt! Pienillä teoilla on toki se merkitys, että asenteet muuttuvat ja päättäjätkin tajuavat, että nyt pitää tosiaan tehdä jotain. Tavallaan näin on jo käynytkin, kun vihreydestä on tullut coolia. Enää puuttuu, että jotain saadaan aikaan. Ehkä Kööpenhaminassa.

Mutta asiaan. Olen täysin unohtanut kuvailla tämän blogin aiheita: kaksoset ovat ihania! Iloisia, rauhallisia ja kolmekuisiksi vauvoiksi suhteellisen helppoja. He syövät kuin pienet porsaat, imeskelevät toistensa tukkaa, kitisevät yleensä asiasta ja odottelevat unentuloa rauhassa äitiyspakkauslaatikosta viritetyssä kopassaan, ainakin välillä.

Ykkönen osaa jo kääntyä, kakkonen juttelee kovasti ja eilen hän nauroi ensi kertaa ääneen. Alkuaikojen koholla olleet bilirubiiniarvot ovat laskeneet, ja molempien iho on niin sileä ja suloinen, että on vaikea olla haukkaamatta pulleasta poskesta.

Ja ne hampaattomat hymyt murtavat kaikki epäilykset siitä, oliko tämä nyt ihan viisasta – tai ekologista. Oli. Aivan varmasti oli.

Äidinvaistoni on niin vahva ja hormonit sen verran koholla, että tiedän, etteivät meidän lapsemme voi olla osa ongelmaa. Hehän ovat osa ratkaisua! Niin kuin mies saunassa sanoi: Jos kukaan ei enää koskaan saisi lapsia, silloinhan ELÄIMET joutuisivat ratkaisemaan ilmastonmuutoksen.

Lisää kaksosia kestovaipoissa löydät täältä.

Viite