Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Voi perheraukkaa!

Mikael Ahlfors

Kaksoset -logo.
KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisinkävi. Mikael Ahlfors

KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisin
kävi.

12.11.2009

Äiti

"Ohhoh. Anteeksi, mutta millaista teidän arki oikein on?" kysyi tuntematon nainen meiltä maanantai-iltana Stockmannilla.

Olimme olleet koko perheen voimalla ostamassa esikoiselle kumisaappaita ja söimme iltapalaa yläkerran kahvilassa. Kaksoset nukkuivat kantoliinoissa, ykkönen minulla, kakkonen miehellä, esikoinen söi karjalanpiirakkaansa.

"Ihan mukavaa", mies vastasi.

Nainen vaikutti pettyneeltä. Ainoa tyydyttävä vastaus tuohon kysymykseen olisi ollut: "Kamalaa".

Olemme nähtävyys missä tahansa liikummekaan. Kahvilassa käydessä tai kauppareissulla meidät pysäytetään keskimäärin kolme kertaa, ihmetellään onko vaunuissa todella kaksoset ja isovelikin mukana, onnitellaan, mutta vielä enemmän kauhistellaan työn määrää.

Valtakunnan virallinen suhtautuminen lapsiperheisiin on säälittely. Lapsiperheet ovat köyhiä, lapset riiviöitä ja vanhemmat taatusti avioeron partaalla, kotityöt kaatuvat päälle, yöt valvotaan eikä lasten kanssa voi missään käydäkään. Jos perheeseen on siunaantunut kaksoset, säälittelyn määräkin kaksinkertaistuu.

Pikkulapsiperheitä ei Suomessa näe missään – Sanomatalon kahvilassakin vain äitejä ja vauvoja. Perheet on eristetty lapsialueille: leikkipuistoihin, päiväkoteihin, hoploppeihin, ostoskeskuksiin ja iltaisin koteihin.

Ravintolassa syövä perhe on meillä kummajainen, ilmenee tuoreesta suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman tutkimuksesta. Lapset eivät ole tervetulleita kuin erityisiin perheravintoloihin, kirkossa vain perhemessuihin, teattereissa vain lastenteatteriin, kaupoissa vain marketteihin.

Italiassa lapset otetaan mukaan illalliselle hienoonkin ravintolaan ja Espanjassa perhe lähtee arkenakin ruuan jälkeen yhdessä iltakävelylle. Suomessa lapsiperhe ilta-aikaan kaupungilla on harvinainen näky.

Onhan perheessä työtä, sitä ei voi kieltää. Välillä pitää yhtäaikaa imettää ja korjata polkuautoa samalla kun yksi itkee vaunuissa ja puuro palaa liedellä pohjaan. Mutta ei tämä kurjaa ole nähnytkään – päinvastoin. Varsinkin kun välillä käy vaikka kahvilassa iltapalalla.

Lisää kaksosia kestovaipoissa löydät täältä.

Viite