Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tehot irti kukista

23.10.2009

Elina Heino

Käyttäjän Elina Heino kuva

Lisää toimituksen kommentteja löydät täältä.

Keväällä suomeksi julkaistussa kirjassaan Riittää jo brittiläinen John Naish kertoo kauhutarinoita työnarkomaaneista.

Siis ihmisistä, jotka käyvät anonyymien työholistien kokouksissa valittamassa umpikujaansa, mutta pitävät voimien äärirajoilla puurtamista yhä coolina. Kaikkein kovin macho on se, joka sammuttaa työpaikan valot viimeisenä illalla.

Itseään saa halutessaan vahingoittaa työhulluudella, mutta entä kukat?

Yleisradion nettiuutisissa kerrottiin keskiviikkona, että ”nyt on oikea aika”. Huijata kukkia, eli saada niiden biologinen kello sekaisin niin, että ne kukkivat luonnottomasti keskellä talvea. Sitä kutsutaan pahanenteisellä termillä hyötäminen.

Juuri nyt eri puolilla maata hyödetään. Kieloja, amarylliksiä ja hyasintteja estetään menemästä niille luontaiseen talvilepoon keräämään voimia tulevaa kevättä ja kukintakautta varten.

Hyötäjä ohentaa kasvin siementen kuoria hiekkapaperilla, polttaa kasvihuoneen valoja väärään aikaan ja kiikuttaa kukkaa milloin kylmään milloin lämpimään. Hyötämällä saamme kesän joulun keskelle, ja kaiken irti kasveistamme.

Kasvin vuosirytmin ja levon kunnioittaminen on ymmärrettävästi vieras ajatus kulttuurissa, jossa kiire on ylpeydenaihe ja ihmisen omaa rytmiä sotketaan kahdesti vuodessa kääntämällä kelloa viranomaispäätöksellä eteen- ja taaksepäin.

Nyt viikonloppuna lauantain ja sunnuntain välisenä yönä se on taas edessä: kelloa siirretään talviaikaan, eli tunti taaksepäin.

Viite