Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Timo Soinin metamorfoosi

EU-vaaliblogi. Blogissa seurataan eurovaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään 7.6. asti.

EU-vaaliblogi. Blogissa seurataan eurovaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään 7.6. asti.

4.5.2009

Jukka Vahti

Puolitoista vuotta sitten tein perussuomalaisten puheenjohtajasta Timo Soinista henkilöjutun Vihreään Lankaan. Jutussa Soini vakuutti haluavansa kehittää perusuomalaisista myönteisempää puoluetta, joka ei aina vain vastustaisi kaikkea, vaan olisi myös joidenkin asioiden puolesta.

Nyt ainakin Soini itse on kehittynyt niin myönteiseksi poliitikoksi, ettei voinut vastustaa kesäkuussa pidettävien eurovaalien houkutusta, vaan ilmoitti viime kuussa asettuvansa ehdolle.

Tämän päätöksen puolesta tuskin kovin moni olisi ollut puolitoista vuotta sitten valmis lyömään vetoa.

Vuoden 2006 presidentinvaaleissa ja niiden jälkeen yksi Soinin lempihokemista oli "missä EU, siellä ongelma". Se on nyt muuttunut muotoon "vähemmän EU:ta, mutta parempaa EU:ta".

Ainakin retoriikan tasolla Soini näyttäisi kulkeneen muutamassa vuodessa pitkän matkan. Niin pitkän, että kukaan ei vielä tiedä, miten se vaikuttaa perusuomalaisten menestykseen vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.

"Kyllä minä tiedän, että jos olisin vetänyt samaa latua kaksi vuotta eteenpäin, niin olisi ollut suhteellisen turvallinen ja riskitön valinta takoa sitä perussuomalaisten paalujunttaboogieta", Soini sanoi maanantaina politiikan toimittajien lounaalla.

Ehdokkuuspäätöstään hän perusteli henkilökohtaisella halullaan oppia EU:sta lisää.

Ja mikäs siinä, halu oppia ja kyky muuttaa näkemyksiään uuden tiedon pohjalta ovat hyvin toivottavia ominaisuuksia kaikille ihmisille, erityisesti poliitikoille.

Sen sijaan perussuomalaisten ja puolueen puheenjohtajan välinen sidos jää Soinin perusteluissa hieman hämärämmäksi.

"Silloin kun oma ajattelu tulee siihen mittaan, että on muutettava jotain, niin ei siinä auta mikään. En minä tätä tee puolueen takia tai eduskuntavaalien takia, vaan ihan oman itseni takia", Soini sanoi.

Kesäkuun eurovaalit antavat osviittaa siitä, miten miten käy puolueelle, jolla on kahdeksan prosentin gallup-kannatus, heiveröinen puolueorganisaatio ja puheenjohtaja, jolle Suomi ei enää riitä.

Lisää eurovaaliblogitekstejä löydät täältä.

Viite