Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Turussa leimahti kulttuuriskandaali

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

18.6.2009

Musta baskeri

Kesän kulttuuriskandaali syttyi tänä vuonna ennen juhannuskokkoa. Taidekriitikko Otso Kantokorpi arvostelee jyrkästi Wäinö Aaltosen museon kesänäyttelyä Turussa. Hän uskoo osan teoksista olevan väärennöksiä.

Väite on rankka. Museon syyttäminen väärennösten pitämisestä näytteillä on vähintään saman luokan teko kuin pääministerin syyttäminen valehtelusta. Turussa ei naurata yhtään.

Venäläistä avantgardea esittelevä kokonaisuus pitää sisällään noin sata teosta, joista suurin osa on lainattu nimettömänä pysyttelevältä turkulaiselta yksityiskeräilijältä.

Kuulostaa epäilyttävältä. Miten yhtäkkiä olisi voinut maailmaan ilmaantua lukuisia ennestään tuntemattomia Aleksandr Rodtsenkon teoksia?

Taideväärentäjälle teosten saaminen museonäyttelyyn on onnenpotku. Sen jälkeen teosten myynti helpottuu, onhan museo ollut vakuuttunut niiden aitoudesta. Toisaalta tuntuu myös todella erikoiselta, että ammattitaitoiseksi tiedetty museo olisi astunut tällaiseen ansaan.

Näyttely tulee varmasti olemaan suositumpi kuin se olisi ollut ilman kohua. Jo pelkkä epäilys on kuitenkin vahingoittanut museon imagoa ammattilaisten silmissä.

Näin vakavan syytöksen äärellä kummankin osapuolen on perusteltava kantansa uskottavasti eikä keskustelua voi missään nimessä kuitata käydyksi. Väittely tulee olemaan kiinnostava. Jos ei muilla, niin ainakin medialla pitäisi olla varaa marssittaa näyttelyyn lisää asiantuntijoita.

Mutta ei. Käsittämättömimmin tapaukseen reagoi Yleisradio. Se haastattelee Turun kulttuurilautakunnan puheenjohtajaa siitä pitäisikö näyttely sulkea.

Apua! Onko Yle todella sitä mieltä, että poliitikkojen pitää ratkaista museonäyttelyjen aitous ohi museoammattilaisten?

Onneksi lautakunnan puheenjohtaja Elina Rantanen vastailee omituisiin kysymyksiin fiksusti eikä suostu ottamaan vastaan Ylen hänelle tyrkyttämää roolia venäläisen avantgarden asiantuntijana.

Musta baskeri on kulttuurivaikuttaja, joka käyttää asemansa takia nimimerkkiä. Lisää baskerin blogitekstejä löydät täältä.

Viite