Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vastaus junan mummoille

23.6.2009

Laura Rantanen

Käyttäjän Laura Rantanen kuva

Blogissa eletään kesän ajan vihertävää elämää Turun saaristossa. Kirjoittaja on 30-vuotias tietokirjailija ja toimittaja, jolta ilmestyi keväällä kirja Matkaopas mökille.

Lisää ekomökkeilyä löydät täältä.

Jos olisin saanut itseni vakuuttuneeksi siitä, että pystyn keskustelemaan ääntäni korottamatta ”alle 60-vuotiaat eivät erota puolukkaa mustikasta”-henkilöiden kanssa mökkeilyn tulevaisuudesta, olisin sanonut erinäisiä asioita. Kuten: ei mökkeily lopu, mutta muuttaa muotoaan.

Vuodesta 1970 vuoteen 2004 vapaa-ajan asuntojen energiankulutus kasvoi yli 20-kertaiseksi. Suomeen rakennetaan joka vuosi parituhatta uutta yksityistä loma-asuntoa. Näistä puolet varustetaan omakotitalon tasoisiksi kakkosasunnoiksi. Luksusmökkejä eivät rakentele pääsääntöisesti pari-kolmekymppiset.

Suomalaisten kesämökkien omistajien keski-ikä on 61 vuotta ja mökinomistajien keski-ikä on ollut viime vuosina nousussa myös uusien mökkien kohdalla. Vasta rakennettujen mökkien omistajat ovat keski-iältään nyt 53-vuotiaita.

Kaikista mökinomistajista on alle 40-vuotiaita mökkeilijöitä vain viisi prosenttia. Jossain me alle neljäkymppisetkin silti mökkeilemme. Sukulaisten ja tuttavien mökkien lisäksi harrastamme vuokramökkejä.

Perintömökit sijaitsevat missä sijaitsevat. Suurin mökkeilyn aiheuttama ympäristöriski ovat uusien luksus-varusteltujen kesäpaikkojen aikanakin mökkimatkat. Isot ikäluokat kulkevat mökille autolla. Mökkimatkan keskimääräinen pituus on 107 kilometriä ja pisimmät mökkimatkat  tehdään pääkaupunkiseudulta.

Vuokramökin voi hankkia läheltä ja mieluiten paikasta, jonne matka taittuu julkisilla ja fillarilla tai jalan. Samalla voi tutkailla mökkeilijän sieluaan: viihdynkö paremmin kuivalla maalla vai vetten ääressä? Vuokramökkeilijä säästyy mökin kunnostustöiltä ja voi keskittyä vapaavalintaiseen toimintaan.

Mökkeily sukumökillä on monesti yhteisöllistä puuhaa, mutta se voi olla sitä mainiosti myös vuokratulla mökillä. Moni vuokraakin mökin porukalla ja mikä mahtavinta, seuransa voi aidosti valita itse.

Jos sinulla on jo mökki, joka sijaitsee niin kaukana kotoasi, ettet jaksa fillaroida sinne, eikä julkisilla pääse lähimaillekaan, niin vietä mökillä pidempiä aikoja kerrallaan. Tee kaikkesi vähentääksesi edestakaista suhausta.

Kolmenkympin kriisissään mökkielämästä haaveileva voi hyvin hankkia mökin kotikuntansa alueelta tai lähikunnasta. Myös siirtolapuutarhamökki on oiva vaihtoehto etenkin sellaiselle kaupunkilaiselle, joka ei kaipaa mökkeilyltä ensi sijaisesti luontoretkiä mökkimaisemissa ja joka arvostaa omaa sänkyä mökin vihannespenkissä tai pallogrillin ääressä vietetyn päivän päätteeksi.

Viite