Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ydinlämmöllä viiniä

Juha Peurala

Piirros ydinpelotteesta.
Oma ydinpelote. Ohjaamalla ydinvoimaloiden jäähdytysvedet jäälle sopiviin muotteihin saadaan aikaan selvä viesti kielitaidottomillekin maahantunkeutujille. Juha Peurala

Oma ydinpelote. Ohjaamalla ydinvoimaloiden jäähdytysvedet jäälle sopiviin muotteihin saadaan aikaan selvä viesti kielitaidottomillekin maahantunkeutujille.

19.1.2009

Eno

Ydinvoimalan hukkalämpö ei mene täysin hukille.

Nimimerkki ”Epätietoinen Pöljältä” kysyy: Miksi maamme ydinvoimaloiden hirmuinen hukkalämpö päästetään pilaamaan merivesiä? Eikö sille löydy järkevää käyttöä? Eikö sitä voisi käyttää vaikka luomubanaanien tai ananaksien kasvatukseen? Tai eivätkö tankkerit voisi rahdata kiehuvaa vettä vaikka tyydyttämään Helssingin herrojen lämmöntarvetta?

Eno vastaa: Siinäpä taas Pöljältä kaksi ideaa, joista toinen on kelpo ja toinen saa kyselemään, onko lääkityksesi varmasti kohdallaan.

Kasvinviljelyä ydinvoiman hukkalämmöllä – tosin koeluontoisesti – harrastetaan tälläkin hetkellä Olkiluodossa. Ydinvoimalan kupeessa on kasvimaa, jota salaojaputkissa virtaava lämmitetty merivesi pitää sulana talvellakin. Näin voidaan kokeilla kasveja, jotka eivät muuten Suomessa viihdy. Tällä hetkellä kasvimaalla kokeillaan viininviljelyä.

Tulokset kokeiluista ovat olleet lupaavia. Lämpö voisi sopia tomaattien laajamittaisempaankin viljelyyn. Eri asia on se, ostaako kuluttaja tomaattia, joka on kasvatettu ”rakkaudella ja ydinvoimalan hukkalämmöllä”.

Helsingin herrat saavat jatkaa paleluaan. Viimeksi viime vuonna kyseltiin Helsingin kaupunginvaltuustossa, voisiko Loviisasta johtaa ydinvoimalan hukkalämpöä kaukolämmöksi Helsinkiin. Ei voi.

Ydinvoimalan jäähdytysvesi on vain noin 15-asteista, kun taas kaukolämpöveden tulisi olla noin sata-asteista. Tankkerilla ei siis kannata rahdata vettä, joka ei kelpaisi kaupunkilaishienohelmalle edes kylpyvedeksi. Ydinvoimalasta tulevan veden lämpöä voitaisiin toki nostaa, mutta se laskisi voimalan tuottavuuden kannattavuusrajan alapuolelle. Eli se siitä.

Mutta koska ydinvoima kerran on turvallisin mahdollinen energiamuoto, suosittelisin voimalan rakentamista vaikkapa Helsingin musiikkitalon monttuun, kun ei siitä talosta tunnu valmista tulevan. Voisi vetää hukkalämpöputket koko keskustan katujen alle, enkä minäkään enää liukastuisi Hankkijan Alkon edessä ja särkisi perjantaipulloani. Perkele.

Lisää Enon vastaksia löydät täältä.Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite