Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ydinvoiman kohtalon hetket

25.9.2009

Jukka Vahti

Käyttäjän Jukka Vahti kuva

Lisää toimituksen kommentteja löydät täältä.

Saksassa pidetään sunnuntaina liittopäivävaalit. Vaalitaistelua on moitittu ponnettomaksi.

Kristillisdemokraattien CDU:n ja sosiaalidemokraattien SPD:n liittokansleriehdokkaita Angela Merkelin ja Frank-Walter Steinmeierin esiintymisiä yhdessä ja erikseen on pidetty johtohahmojen hillittyjen persoonien vuoksi lähinnä haukotuttavana katsottavana.

Mutta vaikka Saksan vaalit eivät ole herättäneet suuria intohimoja, vaalitulos vaikuttaa isoihin asioihin.

Demareiden ja vihreiden muodostama hallitus päätti vuonna 2000 luopua ydinvoimasta asteittain vuoteen 2022 mennessä. Saksassa on 17 ydinvoimalaa. Nykyinen CDU:n, SPD:n liitolle rakennettu suuri koalitio on sitoutunut pitämään tavoitteesta kiinni.

Saksalaisista puolueista erityisesti demarit ja vihreät kannattavat ydinvoimasta luopumista. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin täysin mahdolliselta, että vaalien jälkeen hallituksen muodostavatkin ydinvoimamyönteiset CDU ja liberaalipuolue FDP.

Saksan vihreille ennusteet ovat povanneet noin kymmenen prosentin kannatusta. Se, riittääkö tulos toteutuessaan hallituspaikkaan, riippuu muiden puolueiden tuloksista sekä mahdollisten hallituskumppaneiden ydinvoimanäkemyksistä. Aiempaa ydinvoimapäätöstä pyörtävän hallituksen jatkeeksi vihreät ei Saksassa lähde.

EU:n päästövähennystavoitteet ja Venäjän maakaasutoimitusten epävarmuus voivat kuitenkin nostaa ydinvoiman lisärakentamisen jälleen vaihtoehdoksi Saksassakin, kansan vastustuksesta huolimatta.

Saksan esimerkki vaikuttaa siihen, mitä asiasta ajatellaan muualla Euroopassa.

Viite