Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Altavastaajuus voi olla Maria Ohisalon valtti

20.9.2018

Riikka Suominen

Käyttäjän Riikka Suominen kuva

Vihreiden tilanne on hankala. Loppukesän ja alkusyksyn ajan energia on kulunut negatiivisen uutisoinnin nollaamiseen. Ja vaikka gallupkannatus on edelleen korkealla tasolla, on sen suunta jo vuoden ollut laskeva.

Viime viikolla puheenjohtaja Touko Aalto jäi sairauslomalle tuntemattomaksi ajaksi. Kun myös kansanedustaja Jyrki Kasvi on sairauslomalla syöpänsä takia, tarkoittaa se, että eduskuntaryhmässä on kahden edustajan vajaus.

Tässä vaiheessa pitäisi olla jo tekemässä kampanjaa, joka vie vaalivoittoon.

 

Eilen keskiviikkona puolue tiedotti, että Touko Aallon tehtävät jaetaan useammalle ihmiselle. Virallisesti puoluejohtajan sijainen on Maria Ohisalo.

Helsinkiläinen Ohisalo on suurelle joukolle suomalaisia vielä tuntematon poliitikko. Hän on 33-vuotias ja ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu. Hän ei ole kansanedustaja.

Mutta se ei ole koko totuus. Ohisalolla on runsaasti sellaisia ominaisuuksia, jotka voivat tässä tilanteessa olla mahdollisuus.

 

Ohisalo nauttii puolueessa laajaa kannatusta. Vuosi sitten lähes joka viides jäsenäänestykseen osallistunut vihreä oli sitä mieltä, että Ohisalo olisi paras puheenjohtaja.

Hänen imagonsa on erinomainen. Ohisalo on ammatiltaan köyhyystutkija ja on koko poliittisen uransa puhunut aiheesta. Tässä tilanteessa hänen vakautensa on vahvuus. Kuulija tietää, mitä Ohisalo sanoo, hän tekee kotiläksynsä ja pysyy väittelyissä korostetun rauhallisena.

Toive on, että muissa puolueissa hänet nähdään varteenotettavana yhteistyökumppanina.

Toisaalta Ohisalo on köyhyystutkijana erinomainen henkilö haastamaan istuvan hallituksen eriarvoistavaa politiikkaa. Eikä paneeleissa erottumisessa ole haittaa siitäkään, että hän on nuori nainen.

Ilmasto- ja ympäristökysymyksissä Ohisalo ei ole vahvimmillaan. Niihin puolue nimesikin vastuuhenkilöksi varapuheenjohtaja Veli Liikasen.

Haastattelin Ohisalon eilen, kun hän oli ensimmäistä päivää uudessa tehtävässä. Ohisalon keskittyneestä olemuksesta sitä ei olisi arvannut. Hän kertoi puhelimen olevan täynnä toimittajien yhteydenottoja, mutta muisti kysellä minun perheeni kuulumisia. Helsingin kaupunginvaltuustossa istuva Kaisa Hernberg arvelee  kilpaurheilutaustan selittävän Ohisalon hyvää paineensietokykyä.

 

Touko Aalto aloitti puheenjohtajan pestinsä haastavissa olosuhteissa. Ensinnä olivat paineet pitää kannatus sillä harvinaisen korkealla tasolla, jonne se oli aiemmin samana vuonna saatu. Sitten tuli joukko inhimillisiä tekijöitä: puoluehallituksessa ja -valtuuskunnassa vaihtui väki rotaatiosääntöjen vuoksi, kuukausi puheenjohtajaksi valinnan jälkeen Aallolle tuli avioero ja sen jälkeen vielä kokenut puoluesihteeri jäi perhevapaalle. Lehdistö ei päästänyt kasvaneen puolueen keulakuvaa helpolla ja viime viikolla paineet johtivat sairauslomaan.

Maria Ohisalon tilanne on monin tavoin helpompi. Tehtäviä on jaettu ja eduskunnan ulkopuoliselle nuorelle sijaiselle odotukset ovat maltilliset.

 

Vihreät on painottanut, että sijaisuus on tilapäinen. Tavoite on, että Aalto palaa heti toivuttuaan. Jos sairauslomasta tulee pitkä, nimittää puoluevaltuuskunta uuden puheenjohtajan seuraavaan puoluekokoukseen asti.

Maria Ohisalolla on nyt tuhannen taalan paikka näyttää, millaisen puoluejohtajan vihreät voisi hänestä tulevaisuudessa saada. Varapuheenjohtajuus ja hyvä sijoitus puheenjohtajakisassa antavat selkänojaa. Altavastaajana poliittisiin debatteihin osallistuva vakaa köyhyystutkija voi nyt olla juuri se, mitä puolue tarvitsee.

Vihreät  maria ohisalo 

Viite