Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Maxim Usik

Maxim Usik

Anna joululahja, joka parantaa maailmaa

14.12.2018 15.09

Vesa Sisättö

Ilmastonmuutosta on torjuttava joutuisasti. On aika päivittää maailmaa parantavat lahjat ilmastolahjoiksi.

anna mieluummin koulutusta kuin lehmä

Kehitysmaan asukkaalle on voinut jo pitkään lahjoittaa kanan, vuohen tai lehmän läheisensä nimissä. Lehmät ja vuohet ovat valitettavasti osallisia ilmastonmuutoksessa. Eläimen sijasta voi antaa koulutusta tytölle, terveydenhoitoa tai puuntaimia. Tai auta vaikka lopettamaan turkistarhaus kotimaassa. Lahjoituksia voi tehdä esimerkiksi Kirkon ulkomaanavun ja Animalian kautta.

Lapsi teatteriin tai talvisirkukseen

Vaikka toisin usein luullaan, aineettomat lahjat ilahduttavat lapsiakin.

”Aineettomassa lahjassa lapsi saa aikuisen aikaa ja yhdessä tekemistä”, sanoo Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomen toiminnanjohtaja Sinikka Kunttu.

”Aineettomia lahjoja voivat olla liput teatteriin tai talvisirkukseen. Tai lahja voi olla vaikka luontoretki paikkaan, jossa ei ole ennen käyty. Olennaista retkillä on tietenkin eväät.”

Ennallista suota lahjaksi

Joululahjabudjetin voi laittaa suoraan ilmastonmuutoksen torjuntaan suojelemalla metsää tai rahoittamalla suon ennallistamista.

Ikimetsää voi ostaa suojeltavaksi esimerkiksi Luonnonperintösäätiön kautta. Suomen luonnonsuojeluliiton ja yhteistyökumppaneiden Hiilipörssissä taas voi ennallistaa soita.

Taskulamppuretki pimeään talveen

Lämpenevä ilmasto tuntuu tuoneen lisää pimeyttä Suomen talveen, kun lumisateita on jouduttu odottelemaan.

”Olen antanut ystäväperheen lapsille lahjaksi taskulamppuretken. Se on pienten lasten mielestä superhauskaa, juttu josta on puhuttu viikkoja jälkikäteen”, Kunttu kertoo.

Taskulamppuretkellä metsään on ripustettu tasaisin välein heijastimia reitiksi. Taskulamppujen avulla löydetään aina seuraava heijastin.

”Reitin lopussa on punainen sydänheijastin ja sen luona aarre, tyyliin rusinoita.”

Kasvisruokakurssi kaverille

”Esimerkiksi ruoanlaittokurssi on hyvä ei-materiaalinen lahja. Valitse kasvisruokakurssi, jos haluat lahjan ilmaston kannalta mahdollisimman hyväksi”, vinkkaa toimittaja ja tietokirjailija Elina Teerijoki.

Hän on kirjoittanut Hopeapeilin joulu -kirjan, joka käsittelee joulua vintage- ja kierrätyshengessä.

Hanki lahjat kirpputorilta

Kierrätettynä ostettu lahja on hyvä vaihtoehto.

”Varsinkin lapset kaipaavat usein konkreettista materiaa paketissa. Kirppikseltä ei ehkä löydä juuri tämän joulun hittituotelahjaa, mutta vaikka legoja tai barbeja aiemmilta sesongeilta kyllä”, sanoo Teerijoki.

Samaa mieltä on Sinikka Kunttu.

”Pitäisi päästä ajatuksesta, että lahjan tulee olla juuri kaupasta ostettu. Käytettykin lahja on uusi saajalleen.”

Lahjakortti antiikkiliikkeeseen

Antiikki- ja keräilytavarat ovat nekin kierrätystä. Sokkona sellaisia voi olla vaikea ostaa.

”Aikuisille voi antaa lahjakortin antiikkikauppaan tai osto- ja myyntiliikkeeseen, jos ei tiedä millainen maku hänellä on vanhan tavaran suhteen”, Teerijoki neuvoo.

Anna lapselle pahvilaatikko

Lahjan symbolisen arvon pitäisi olla suurempi kuin materiaalisen arvon.

”Jos pienestä pitäen saa isoja ja arvokkaita lahjoja, se voi määritellä lahjoille liian korkean tason. Pienelle lapselle lahja voisi olla vaikka suuri pahvilaatikko, jonka kylkiäisenä on askartelutarvikkeita. Niillä sitten rakennetaan laatikosta yhdessä laiva tai mökki, ovine ja ikkunoineen. Lahja voi olla saajansa mielestä aivan huikea”, Kunttu sanoo.

Anna yksi laadukas lahja

Jos ja kun pitää ostaa uusi lahja kaupasta, kannattaa pitää mielessä lahjan koko elinkaari. Osta laadukkaita tavaroita, joita voi tarvittaessa korjata ja lopuksi kierrättää seuraaville. Lahjojen paljoutta tärkeämpi on laatu, ja se, että ostos tulee tarpeeseen.

Kirja on hiilivarasto

Vaikka paperikirjan tuottaminen aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä saman verran kuin seitsemän kilometrin autolenkki, perinteinen kirja myös varastoi hiiltä jopa pariksi sadaksi vuodeksi. Sähköisten kirjojen päästöjen määrittäminen on vaikeaa, sillä se riippuu käytetystä lukulaitteesta. Tyypillistä laitteille on kuitenkin lyhyehkö käyttöikä. Siksi perinteinen kirja on olla hyvä lahja. Myös kierrätettynä.
Viite