Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Katse menneisyyteen. Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on pettynyt siihen, ettei hallitus vieläkään aloittanut irtautumista fossiilisten polttoaineiden tukemisesta. Iiro Törmä

Katse menneisyyteen. Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on pettynyt siihen, ettei hallitus vieläkään aloittanut irtautumista fossiilisten polttoaineiden tukemisesta.

Budjetista hippusia ilmastolle – vihreät pettyneitä

29.8.2018 16.16

Jenni Leukumaavaara

Hallituksen budjettiriihen anti ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön on köykäinen. Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon mukaan hallitus ei korjannut virheitään eikä edelleenkään ota ilmastonmuutosta vakavasti.

”Hallitus jatkaa tehottomien ja ympäristölle haitallisten vero- ja yritystukien kaatamista kankkulan kaivoon. Fossiilisen energian verotukiin käytetään myös ensi vuonna kolme kertaa niin paljon rahaa kuin uusiutuvan energian tukiin”, Aalto sanoo.

Vihreiden turhautumisen syynä on se, että vaikka nyt hallituksen myöntämissä rahoituksissa on monta positiivista yksityiskohtaa, hallituskauden kokonaisuudessa ne ovat riittämättömiä niin ilmastonmuutoksen torjunnassa kuin koulutuksessakin.


Ilmaston kannalta
myönteistä budjetissa oli energiaverotuksen kiristyminen yhteensä 22 miljoonalla eurolla. Kiristys suunnataan työkone- ja lämmityspolttoaineisiin sekä turpeeseen.

Itämeri saa yhteensä 45 miljoonan euron kokonaissumman, josta ensi vuodelle on jyvitetty 15 miljoonaa euroa.  Rahoituksella on tarkoitus vähentää maataloudesta vesistöille aiheutuvaa ravinnekuormitusta esimerkiksi kipsi- ja kuitulietekäsittelyllä ja edistää ravinteiden kierrätystä. Määrärahalla rahoitetaan myös tutkimusalus Arandan toimintaa.

Aallon mielestä hallituksen tekemä turpeen verotuksen korotus on mitätön. Hän muistuttaa, että turpeen verotuki on Sipilän hallituksen kaudella yli puolitoistakertaistunut. Turpeen verotusta kiristetään 10 miljoonalla eurolla, mutta samaan aikaan turvetta tuetaan yli 160 miljoonalla eurolla.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen kiittää Itämeren rahoituksesta, mutta pitää sitä riittämättömänä.

”Kesän sinilevälautat todistavat, että 15 miljoonaa Itämeren suojeluun tulee tarpeeseen. Mutta turpeen polttoa tuetaan edelleen kymmenkertaisesti. Menivätkö luvut väärinpäin, Juha Sipilä ja Petteri Orpo?” Mikkonen kysyi twiitissään.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan jäsen Timo Kilpiäinen sanoi pitävänsä maatalouden kriisipakettia typeränä ajatuksena. Hallitus antaa maataloudelle 90 miljoonan euron kriisipaketin, joka rahoitetaan osin lisätalousarviolla.

”On täysin järjetöntä, että me kaadetaan uusia apupaketteja joka vuosi alalle, joka tuottaa tappiota, jokaista siihen investoitua senttiä (julkista tai yksityistä) vasten”, Kilpiäinen kirjoittaa twitterissä.


Hallitus ei
edelleenkään koskenut ympäristölle haitallisiin yritystukiin ja laskee esimerkiksi auto- ja ajoneuvoveroja. Tämä oli etenkin Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon (sin) mieleen.

”Minulle yksityisautoilu on keskeinen kansalaisoikeus. Autovero laskee, se on hyvä uutinen”, Terho sanoi budjettiriihen tiedotustilaisuudessa.

Autojen verotusmuutoksia on jo tuoreeltaan kritisoitu siitä, etteivät ne nopeuta tarpeeksi autokannan uudistumista, mikä olisi ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta tärkeää.

”Hallitus puhuu yksityisautoilusta kansalaisoikeutena ja keventää ajoneuvoveroa 50 miljoonalla eurolla. Onko tämä sitä järkivihreää ilmastonmuutoksen torjuntaa?” vihreiden kansanedustaja Emma Kari ihmettelee twitterissä.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos twiittaa olevansa ”kerrankin Emma Karin kanssa samaa mieltä”.

”Ajoneuvoveron keventämisen sijaan panokset olisi ehdottomasti kannattanut laittaa autoveron keventämiseen, jolla olisi merkittäviä vaikutuksia autokannan uusiutumiseen, päästöjen vähentämiseen ja liikenneturvallisuuteen.”


Hallitus lisäsi
tutkimukseen, innovaatioihin ja koulutukseen noin 100 miljoonaa euroa ja koulutukseen 40 miljoonaa. Etenkin opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) on viime viikkoina havahtunut koulutuksen nopeasti kurjistuneeseen tilanteeseen eli omiin leikkauksiinsa.

”Koulutuksesta ja tutkimuksesta on leikattu miltei 900 miljoonaa euroa. Business Finlandille ohjattu lisärahoitus ei mitenkään korvaa mittavia leikkauksia koulutuksen ja tutkimuksen perusrahoituksesta”, Aalto sanoo.

Aalto huomauttaa, että Suomen Akatemialle ja Business Finlandille annettiin tarkalleen ottaen myöntövalmius. Rahaa pitää siis edelleen erikseen hakea.

Vihreät muistuttaa, että esimerkiksi ammatilliselle koulutukselle nyt annettu 15 miljoonaa euroa on pieni apu siihen nähden, kuinka paljon ammatillisesta koulutuksesta on leikattu.

”Laastari ei auta kun ensin amputoidaan. Hallitus antaa ammatilliselle koulutukselle 15 miljoonaa euroa leikattuaan siitä ensin 200 miljoonaa”, twiittasi vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.

 

budjetti  ilmastonmuutos  fossiiliset polttoaineet  uusiutuvat energia 
Viite