Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Eduskunta

13.12.2018 14.50

Jenni Leukumaavaara

Eduskunta on kaoottinen työpaikka, jossa työmäärä on rajaton ja konflikti perusasetuksena. Vallanhimo tekee kansanedustajasta hyvän, mutta psyykelle konfliktissa eläminen on raskasta. Moni edustaja yllättyy siitä, että pahimmat vihamiehet saattavat löytyä omista joukoista.

”Kun tuli kansanedustajaksi, oli yhtäkkiä monen mielestä paha ihminen”, kommentoi eräs Anna Kontulan haastattelemista kansanedustajista.

Vasemmistokansanedustaja ja sosiologi Kontula avaa nopealukuisessa ja vetävässä kirjassaan eduskunnan arkea ja hierarkioita silmiä avaavasti. Eduskunnassa ahertaa yllättävän paljon hiljaisia introvertteja, vaikka stereotyyppi on ultrasosiaalinen verkostoituja. Naisen haluttaisiin yhä olevan hyvä jätkä.

Kirja on hyvä tietopaketti äänestäjille ja kansanedustajiksi pyrkiville. Ehdokkaan on syytä tietää, miten aikoo valtaansa käyttää ja järkensä säilyttää.

Kun ymmärtää eduskuntaa paremmin, on muidenkin kuin eliittilobbareiden, jotka usein ovat ex-poliitikkoja, helpompi vaikuttaa kansanedustajiin. Se on yksi Kontulan tavoite.

★ ★ ★ ★

Anna Kontula: Eduskunta. Ystäviä ja vihamiehiä. Into 2018.

kirjallisuus  politiikka 
Viite