Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Puhekupla-podcastin nauhoitus
Nauhoitus. Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas kävi päätoimittaja Riikka Suomisen ja politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaaran vieraana Puhekupla-podcastissa.

Nauhoitus. Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas kävi päätoimittaja Riikka Suomisen ja politiikan toimittaja Jenni Leukumaavaaran vieraana Puhekupla-podcastissa.

Ekonomisti: Ilmastonmuutos vaatisi sotatalousajattelua

10.8.2018 15.17

Jenni Leukumaavaara

Valtiovarainministeriön budjettiesitys oli ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta surullista luettavaa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan ilmastonmuutoksen torjunnan pitää olla keskeinen tavoite budjetissa, mutta käytännössä Suomi jatkaa sinnikkäästi esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden tukemista. 

Perinteisesti ekonomistit kommentoivat budjettia kestävyysvajeen ja valtionvelan kautta.

Sosiaali- ja terveysalojen järjestöjen kattojärjestö Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas korostaa ekologista kestävyysvajetta. Hän ihmettelee valtavaa huolta valtionvelasta, kun samaan aikaan ympäristö muuttuu ja tuhoutuu kiihtyvällä tahdilla.

”Valtionvelasta ollaan huolissaan ja siitä tehdään laskelmia vuosisatojen päähän, mutta pikaista toimintaa tarvitseva ilmastonmuutos pysyy poliitikoille hankalana aiheena”, Ahokas sanoo Vihreän Langan Puhekupla-podcastissa.


Ahokkaan mielestä ilmastonmuutoksesta voisi puhua jopa sotatilana, jossa otettaisiin käyttöön kriisiaikojen ja sotatalouden opit.

Puolustusvoimat on myöntänyt ilmastonmuutoksen olevan turvallisuusuhka. Syksystä alkaen ilmastonmuutos on osa virallisten maanpuolustuskurssien sisältöä. 

Sota on poikkeustila, jossa taloutta muutetaan ripeästi. Maanpuolustukseen löytyy rahaa suhdanteista riippumatta. Samanlaista otetta tarvittaisiin nyt ilmastonmuutokseen. 


Ahokas myöntää
, että energia- ja liikennejärjestelmien ekologinen jälleenrakentaminen vaatisi miljardeja euroja. Niitä on vaikea mahduttaa valtion budjettiin, jonka kokonaissumma uusimmassa esityksessä on 55,1 miljardia euroa.

”Olen alkanut ajatella, että ekologinen jälleenrakentaminen pitäisi hoitaa kehysmenettelyn ulkopuolella jonkinlaisena ekologisena investointipakettina, ihan omana budjettinaan. Se voisi olla ihan hyvä vaaliteema pohtia”, Ahokas sanoo.

Vihreän Langan Puhekuplassa pohditaan myös sote-uudistuksen merkitystä järjestöille ja sitä, miten kansalaiset voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen.

ilmastonmuutos  maanpuolustus  budjetti 
Viite