Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Julia Sivén

Lihatiski
Vähitellen vähemmän. Sekä nautaa että possua kuluu Suomessa aiempaa vähemmän.Julia Sivén

Vähitellen vähemmän. Sekä nautaa että possua kuluu Suomessa aiempaa vähemmän.

Ennuste: Lihan hinta nousee – kulutus kasvaa

28.3.2019 12.53

Lasse Leipola

Ruuan ja erityisesti lihan hinta nousee lähivuosina, arvioi Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tuore ennuste. Lihan syöntiä se ei ennusteen mukaan vähennä.

Yleinen hinnan nousu on tänä vuonna 1,2 ja ensi vuonna 1,6 prosenttia.

”Lihatuotteiden hinta nousee tänä vuonna 2,5 prosenttia painottuen alkuvuoteen”, PTT:n ekonomisti Hanna Karikallio sanoo.

Ennuste arvioi naudanlihan kulutuksen kääntyvän hienoiseen laskuun: pudotusta on luvassa noin prosentin verran sekä tänä että ensi vuonna.

”Naudan kulutuksen vähenemistä selittää tuotannon väheneminen Suomessa sekä hinnan nousu”, Karikallio arvioi.


Lihankulutuksen iso kuva on kuitenkin ennallaan: naudanlihaa kuluu jokseenkin entiseen malliin, sianlihan kulutuksen lasku jatkuu ja siipikarjan lihaa syödään enemmän kuin koskaan aiemmin.

”Taustalla on ennen kaikkea ruuan terveellisyyteen liittyvä trendi. Punaista lihaa korvataan valkoisella”, Karikallio sanoo.

Käytännössä siipikarjan kulutus kasvaa kuitenkin nopeammin kuin siansyönti vähenee. Lihan kokonaiskulutuksen kasvu on jatkunut ja jatkuu PTT:n arviossa myös lähivuosina.


Helsingissä järjestetyssä julkistustilaisuudessa nousivat esiin myös lihaa ja maitotuotteita korvaavat vegaaniset vaihtoehdot kuten kauramaidot, härkikset ja nyhtikset. Näitä tuotteita ei tilastoida erillään, joten niiden kehitystä on vaikea arvioida.

PTT:n tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori tunnistaa kuitenkin kasvavan trendin.

”Tarjonnan kasvu on hyvä indikaattori. Se, että myyntiin tulee uusia tuotteita, perustuu jonkinlaiseen kysynnän kasvuun.”


Maailman vehnäntuotanto kärsi viime vuonna poikkeuksellisen huonoista säistä. Myös Suomessa kuivuus johti jopa kolmanneksen edellisvuotta heikompaan satoon.

”Jossain on aina heikot sääolot, mutta viime vuonna niitä osui poikkeuksellisen moneen paikkaan”, Arovuori sanoo.

PTT ennustaa kotimaisen tuotannon palaavan tänä vuonna ennalleen, jos säät ovat jokseenkin tavanomaiset.

Arovuori muistuttaa, että PTT ei pyri ennustamaan säätä, mutta kun poikkeukselliset kasvuolosuhteet heijastuvat vähitellen myös sen oletuksiin.

”Viime vuonna varastojen käyttäminen pehmensi hintavaikutusta. Jos nyt tulisi samanlainen vuosi, varastot eivät olisi samanlainen puskuri.”

kasvisruoka  lihansyönti  karjatalous  maatalous  ilmastonmuutos  vegaanit  ruoka  talous 
Viite