Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Fear: Trump in the White House

Simon & Schuster

Fear-kirja
Simon & Schuster

30.10.2018 14.02

Lasse Leipola

Bob Woodwardin kirja Fear on hämmentävä lukukokemus. Se sisältää kaikki julkisuuteen nostetut omituiset yksityiskohdat Valkoisen talon arjesta. Samalla se on myös maltillinen analyysi käytännön politiikasta. Donald Trump tuntuu paikoin normaalilta presidentiltä, joka vain sattuu olemaan esimerkiksi ulko- tai talouspolitiikasta toista mieltä edeltäjänsä kanssa.

Ilmastonäkökulmasta kirjan kiinnostavin osuus on Pariisin sopimuksesta eroaminen. Woodward kuvaa ankaraa vääntöä siitä, pitäisikö Yhdysvaltojen erota vai ainoastaan vesittää oma sitoumuksensa. Jälkimmäinen vaihtoehto, jota yritettiin turhaan syöttää presidentille vielä viimeisenä aamuna, olisi ollut lempeämpi maan diplomaattisille suhteille.

Kirjan Trump esikuntineen vastaa sitä kuvaa, mikä on ollut julkisuudessa viimeisen puolentoista vuoden aikana. Trumpin lyhytjänteisestä huomiosta kilpailevat raivoisasti valtavirran republikaanit, vaihtoehtoinen oikeisto, armeijan etua valvovat sotilaat sekä liberaalimpaa linjaa kannattava tytär puolisoineen. Tasapainoa näiden välillä ei löydy, kun jokainen toimija ajaa häikäilemättä myös omaa etuaan.

* * * *

Bob Woodward: Fear. Trump in the White House. Simon & Schuster 2018.
Viite