Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Hallituksen kädenpuristus? Vihreiden neuvottelutiimi saapui Pekka Haaviston johdolla tunnustelemaan yhteistyötä SDP:n kanssa. Vasemmalla SDP:n Antti Lindtman ja Sanna Marin, Haaviston takana Krista Mikkonen. Iiro Törmä

Hallituksen kädenpuristus? Vihreiden neuvottelutiimi saapui Pekka Haaviston johdolla tunnustelemaan yhteistyötä SDP:n kanssa. Vasemmalla SDP:n Antti Lindtman ja Sanna Marin, Haaviston takana Krista Mikkonen.

Haavisto: Hallituskoalitioista ei Rinteen kanssa puhuttu

6.5.2019 16.52

Jenni Leukumaavaara

Vihreät keskusteli maanantaina iltapäivällä hallitustunnustelija Antti Rinteen ja SDP:n neuvottelutiimin kanssa hallitustunnustelujen kysymyksistä.

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan tunnin keskustelussa käytiin läpi yhtäläisyyksiä ja eroja, joita sosialidemokraattien ja vihreiden vastauksissa vastauksissa hallitustunnusteluissa on.

Haavisto ei yksilöinyt, mistä asioista hallitustunnustelija Rinne halusi lisätietoja, mutta hänen mukaansa esimerkiksi ilmastokysymyksistä ”puhuttiin laajasti”.

Rinne itse sanoi viime viikolla, että hän haluaa tarkennuksia puolueiden Eurooppa-, talous- ja ilmastopolitiikkaan.


Haaviston mukaan
keskustelu painottui nimenomaan vihreiden vastauksiin, eikä esimerkiksi erilaisten hallituskoalitioiden pohdintoihin.

”Hallitustunnustelijan näpeissä ovat erilaiset koalitiot, joilla hallitusenemmistö muodostuu”, Haavisto tyytyi toteamaan toimittajille eduskunnassa.

Yleisesti spekulaatioissa on ollut SDP:n, kokoomuksen, vihreiden ja RKP:n hallitus tai niin sanottu kansanrintama, jossa olisivat SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Näiden arvioiden perusteella vihreillä olisi siis kova työntö hallitukseen.

Haavistolta kysyttiin, kumpi koalitio olisi vihreille mieluisampi, kokoomuksella vai keskustalla ryyditetty. Haavisto tyytyi sanomaan, että vaihtoehdoissa ”on eroja vihreiden kannalta”.

”Molempien puolueiden kanssa olemme tehneet yhteistyötä vähän eri kysymyksissä. Totta kai hallitusohjelma painottuisi eri asioihin, mutta olemme tulleet toimeen molempien kanssa.”


Vihreiltä neuvottelemassa
olivat Haaviston lisäksi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen, kansanedustaja Satu Hassi, puoluesihteeri Lasse Miettinen, pääsihteeri Tiina Kivinen ja poliittinen sihteeri Katja Alvoittu.

Rinne käy kaikkien puolueiden kanssa kahdenkeskiset neuvottelut vastauksista, jotka puolueet hänelle antoivat viime viikolla.

Tänään maanantaina vuorossa ovat vihreiden lisäksi vasemmistoliitto, RKP ja kokoomus. Sunnuntaina Rinne keskusteli kristillisdemokraattien, perussuomalaisten ja keskustan kanssa.

eduskuntavaalit19  hallitusneuvottelut  Vihreät  sdp 
Viite