Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Anna Autio

ilmaston tahtiin. Nuorten protestiliike on yllättänyt myös monet teollisuuden ja talouselämän vaikuttajat, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoo. Kuva viikonlopun ilmastomarssilta. Anna Autio

ilmaston tahtiin. Nuorten protestiliike on yllättänyt myös monet teollisuuden ja talouselämän vaikuttajat, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoo. Kuva viikonlopun ilmastomarssilta.

Haavisto: Nuoret ovat tehneet ilmastovaalit

9.4.2019 16.21

Jenni Leukumaavaara

Kysyimme vihreiden puheenjohtajalta Pekka Haavistolta vaalitunnelmat ja kynnyskysymykset. Haavisto uskoo, että vaalien vihreä yllätys tulee Lapista.


Millainen vihreiden vaalitulos tyydyttää sinua puheenjohtajana?

Vaalitulos, jossa kaikissa vaalipiireissä mennään eteenpäin ja eduskuntaryhmän koko kasvaa. Vaalityötä on tehty sillä mielellä, että oltaisiin kolmen suurimman puolueen joukossa.


Mistä päin Suomea tulee näissä vaaleissa vihreä yllätys?

Pikkulinnut laulavat, että Lappi on aivan sekaisin, kun vihreää jytkyä pukkaa.


Mitkä ovat vihreiden viisi tärkeintä tavoitetta, kun hallitusta neuvotellaan?

Uskottava ohjelma ilmastonmuutoksen torjumiseksi, kiertotalouden edistäminen, koulutuksen kunnianpalautus kaikilla koulutuksen asteilla, eriarvoisuuden vähentäminen, sosiaaliturvan kehittäminen perustulon suuntaan.

Emme hyväksy Suomen EU-eroa, emme yhteisvaluutta eurosta luopumista, emme rajojen sulkemista, emme ihmisoikeuksien polkemista, emme vihan lietsontaa vähemmistöjä kohtaan.


Mitkä näistä edellä mainituista tavoitteista ovat kynnyskysymyksiä?

Kynnyskysymykset ja hallitusohjelmatavoitteet, silloin kun hallitusneuvotteluihin päätetään osallistua, ratkaisee valtuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokous.


Millä tavalla perussuomalaisten nousu vaikeuttaa hallitusneuvotteluja?

Viisi puoluetta on mielipidemittauksissa lähellä toisiaan. Mahdollista on, että hallituksen muodostaa kolme suurta tai keskisuurta puoluetta, joista jokaisesta riippuu hallituksen enemmistö eduskunnassa. Se vaatii tarkkaa hallitusohjelmaneuvottelua, jossa asiat ja aikataulut kirjataan yksityiskohtaisesti, ja sopimuksista pidetään kiinni.

En vielä osaa arvioida minkään yksittäisen puolueen roolia tässä. Vaaleja vasta käydään.


Jos vihreät jää oppositioon, miten ilmastonmuutosta saa torjuttua?

Jos hallitusohjelma tai hallituksen kokoonpano ei miellytä, tai ei tule kutsua hallitusneuvotteluihin, on opposition leveä penkki aina odottamassa.

Oppositiopolitiikka voi olla monenlaista. Parhaimmillaan se on silloin kun se on rakentavaa ja älyllistä, ja tarjoaa oikeita, toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja hallituksen politiikalle.


Ovatko nämä ilmastovaalit? Millä perusteella?


Vaaliteemat ovat vaihdelleet, mutta nuorten ääni on pitänyt fokuksen ilmastovaaleissa. Monet teollisuuden ja talouselämän vaikuttajat ovat yksityisesti sanoneet, että he eivät uskoneet Suomen olevan valmis niin suuriin muutoksiin, kuin ilmastonmuutos edellyttää – kunnes tuli nuorten protestiliike.

Nämä nuoret ovat valmiita muutoksiin myös omassa elämässään. He ymmärtävät, että ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnon monimuotoisuuden varjelu on elämän jatkumisen edellytys tällä planeetalla.


Ministeri Mika Lintilä arvioi, että hallitusta ei perusteta ennen eurovaaleja. Mitä sinä arvelet?

Arvelen, että maassa on uusi hallitus toukokuun loppuun mennessä. Arvioni perustuu siihen, että silloin pitäisi viimeistään olla toimintakykyinen hallitus, joka pystyy luotsaamaan Suomen läpi hyvin vaativan EU-puheenjohtajuuskauden, joka alkaa heinäkuun alussa.

Uudet ministerit joutuvat erittäin lujille, koska he hyppäävät heti ministerineuvostoissa puheenjohtajan nuijaan kiinni.


Jos vihreät pääsee hallitukseen, haluatko ministeriksi?

Näin ei kai vihreissä saisi sanoa, mutta ei nyt nyljetä karhua, ennen kuin se on kaadettu. Hallitusyhteistyöhön osallistumisesta ja posteista päättää aikanaan eduskuntaryhmän ja valtuuskunnan yhteiskokous. He käyttävät siinä asiassa valtaa.


Julkisuudessa on tullut kuva, ettet aio hakea vihreiden puheenjohtajan jatkokautta. Missä tilanteessa voisit hakea puheenjohtajuutta?

Vihreille myönteisten pääministerigallupien jälkeen monet ovat kysyneet, voisinko harkita pääministeriksi ryhtymistä, jos olemme suurin puolue vaalien jälkeen. Siihen olen vastannut myönteisesti.

Olen myös sanonut, että jos vihreät ovat suurin puolue vaalien jälkeen ja pääministeripuolue, katsotaan sitten se puheenjohtajuusasiakin tarkasti. Muuten mennään sen mukaan, mitä marraskuussa ilmoitin.

Pääministerikeskustelu tuli itsellenikin vähän yllätyksenä – meinasi mennä kahvi väärään kurkkuun.


Miten kansalaiset saadaan innostumaan eurovaaleista?

Luulen, että tämä kevät menee ”vaalihuumassa”. Näyttäisi siltä, että eduskuntavaaleissa ihmiset ovat liikkeellä. Euroopan ja EU:n tilanne kiinnostaa.

Jos saadaan myös nuoret liikkeelle eduskuntavaaleissa, kyllä EU-vaalitkin sitten sujuvat. Ja vihreillä on myös niihin vaaleihin kaikkien aikojen vahvin lista.


Kielenkäyttö on koventunut kaduilla ja politiikassa. Tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia horjutetaan. Millä tavalla se näkyy käytännön politiikassa, ja mitä sille on tehtävissä?

Kadulla käyttäydytään nyt kuin netissä. Ja netissä on meno ollut jo pitkään räävitöntä. Ensimmäinen asia on itse näyttää mallia siitä, että räyhäämättäkin voi keskustella ja saada äänensä kuuluviin. Tässä on suuri vastuu kaikilla vihreillä aktiiveilla ja ehdokkailla.

Itse toivon, että käytöstavoissa saataisiin jonkinlainen kurinpalautus, ja että aggressiivisuuteen, loukkaamiseen ja syrjintään puututtaisiin aina.

Vaalikentillä liikkuu myös ihmisiä, jotka voivat todella huonosti, ja ovat enemmän avun tarpeessa. Se on valitettavasti myös osa Suomen arkipäivää 2019.

eduskuntavaalit19  Vihreät 
Viite