Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jennifer Woodard Maderazo / Flickr (CC-BY)

Estercuelin hiilikaivos Espanjassa
vaikea suhde. Kivihiilen käyttö ei vähene, vaikka sen päästöistä pitäisi päästä eroon. Kuvassa Estercuelin hiilikaivos Espanjassa.Jennifer Woodard Maderazo / Flickr (CC-BY)

vaikea suhde. Kivihiilen käyttö ei vähene, vaikka sen päästöistä pitäisi päästä eroon. Kuvassa Estercuelin hiilikaivos Espanjassa.

IEA: Suunnitellut päästövähennykset eivät riitä – energiankulutus ja päästöt kasvavat lähivuosikymmenet

13.11.2018 12.09

Lasse Leipola

Öljyn kysyntä jatkaa kasvuaan maailmassa tulevina vuosikymmeninä, arvioi kansainvälisen energiajärjestö IEA. Sen mukaan muun muassa lento- ja kuorma-autoliikenteen lisääntyminen vaatii öljyntuotannon lisäämistä lähivuosina.

IEA:n tuore World Energy Outlook hahmottelee maailman energiatulevaisuutta vuoteen 2040. Ongelmana on vähentää päästöjä samaan aikaan, kun energian kysyntä kasvaa.

Vaikka nykyiset ja suunnitellut päästövähennykset toteutuisivat, energiaa kuluisi raportin mukaan 2040 noin neljännes nykyistä enemmän. Tämän tarpeen kattamiseksi kivihiilen käyttö pysyisi ennallaan ja sekä maakaasun että öljyn käyttö kasvaisi. Energiantuotannon päästöt nousisivat noin kymmeneksellä.


Raportissa on myös
toiveikkaampi, kestävän kehityksen skenaario. Siinä energian kysyntä saada pidettyä nykyisellä tasolla ja päästöt putoavat lähes puoleen.

Tähän vaadittaisiin valtavia muutoksia. Esimerkiksi sähköautojen määrän pitäisi satakertaistua vuoteen 2040. Aurinko- ja tuulienergian tuontannon pitäisi kasvaa nykyisestä noin 1 500 terawattitunnista yli 14 000 terawattituntiin. Nykyisin suunnitteilla olevat toimet lisäisivät tuotannon 8 500 terawattituntiin.

IEA:n johtaja Fatih Birol sanoo järjestön tiedotteessa, että yli 70 prosenttia maailman energiainvestoinneista on hallitusten käsissä.

”Oikeanlainen politiikka ja kunnolliset kannustimet ovat kriittisiä energiantuotannon turvaamiseksi, päästöjen vähentämiseksi, kaupunkien ilmanlaadun parantamiseksi ja energian saatavuuden parantamiseksi Afrikassa ja muualla”, Birol sanoo.

energia  uusiutuvat  uusiutuva energia  tuulivoima  aurinkoenergia  sähköautot  liikenne  öljy 
Viite