Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Keskustan kannatus sulaa, vihreät voittajien joukossa – analyysi Oulun vaalipiiristä ja paikkajaosta

3.4.2019 13.07

Jenni Leukumaavaara

Oulun vaalipiirissä vihreät näyttää tuplaavan paikkansa kahteen, perussuomalaiset nousee ja keskusta pitää kärkipaikkansa. Vihreän Langan analyysi vaalipiiristä perustuu 11. huhtikuuta käytössä olleiden mielipidemittauksien pohjalta tehtyyn laskelmaan, eli Langan malliin, sekä vaalipiirin ehdokasasetteluun.

Langan mallissa perussuomalaiset saavat Oulusta kaksi paikkaa, mutta Kalevan 4.4. julkaiseman mielipidemittauksen perusteella puolueelle olisi luvassa jopa neljä paikkaa. Koska Langan oma malli perustuu valtakunnallisiin mielipidemittauksiin, painotamme vaalipiirikohtaisissa analyyseissä paikallisia tutkimuksia.

Viime eduskuntavaaleissa Oulun vaalipiiri tanssi keskustan rytmiin. Keskusta keräsi peräti puolet vaalipiirin 18 paikasta. Kalevan gallupin perusteella keskustan paikkamäärän pudotus olisi jopa kolme paikkaa.

Vaalien voittajia Oulun vaalipiirissä ovat analyysimme mukaan vihreät, perussuomalaiset ja SDP, jotka ovat saamassa yhden lisäpaikan kukin.

Oulun vaalipiirissä riittää jännitettävää, minkä takaa epävarmuus keskustan romahduksen jyrkkyydestä ja toisaalta perussuomalaisten mahdollinen nousu suuruudesta.

Kuka haravoi äänet?

Viime vaalien ääninkuningas, keskustan Juha Sipilä saanee yhä hyvän äänipotin, vaikka puolueen suosio on gallupeissa sulanut ja vaalipiirissä on myös kiukkua keskustaa kohtaan.

Kuntavaalien äänikuningatar, oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen ja suomussalmelainen europarlamentaarikko Merja Kyllönen imuroivat vasemmistoliitolle ääniä sekä Oulusta että Kainuusta. Jos Kyllönen pääsee europarlamenttiin, varasijalle jäänyt vasemmiston edustaja voi päästä eduskuntaan.  

Viime vaalien aikaan Fennovoiman ydinvoimahanke puhutti Oulun vaalipiirissä, ja aiheesta paljon esillä ollut Hanna Halmeenpää sai hyvän äänisaaliin. Nyt Halmeenpää jää pois eduskunnasta. Vahvimmin vihreiden paikoissa ovat kiinni paluuta yrittävä Satu Haapanen, nykyinen varakansanedustaja Mika Flöjt sekä kuntavaaleissa menestyneet Jenni Pitko ja Silja Keränen.

Muita äänikuninkaallisia ovat todennäköisesti nykyiset kansanedustajat Olli Immonen (ps.), Tytti Tuppurainen (sd.) ja Mari-Leena Talvitie (kok.).

Juttua on päivitetty Kalevan mielipidemittauksen perusteella 4.4. kello 12.35. Aiempaan verrattuna perussuomalaisille lisätty kaksi paikkaa, jotka ovat pois keskustalta ja vasemmistolta.

eduskuntavaalit  eduskuntavaalit19  vaalipiiri  vaaliennuste  oulu  vaalipiirikohtainen  ennuste 
Viite