Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Kuin Suomi pienoiskoossa – analyysi Kaakkois-Suomen vaalipiiristä ja paikkajaosta

3.4.2019 13.09

Lasse Leipola

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä vihreät näyttää tuplaavan paikkamääränsä kahteen. Vihreän Langan analyysi vaalipiiristä perustuu 11. huhtikuuta käytössä olleiden mielipidemittauksien pohjalta tehtyyn laskelmaan, eli Langan malliin, sekä vaalipiirin ehdokasasetteluun.

Kaakkois-Suomi on kevään vaaleissa kuin Suomi pienoiskoossa: valta siirtyy keskustalta SDP:lle, kokoomus ja perussuomalaiset säästyvät suurtappiolta ja vihreät nousee.

Vihreän Langan mallissa SDP nousee peräti viiteen paikkaan. Keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset saavat kolme paikkaa kukin. Vihreät tuplaavat oman paikkamääränsä kahteen. Viimeisen paikan korjaa KD.

Kuka haravoi äänet?

Vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen Savonlinnasta ja puolueen varapuheenjohtaja Veli Liikanen Mikkelistä olivat kotipaikkojensa suosituimmat vihreät 2017 kuntavaaleissa. He ja erinomaisesti kuntavaaleissa menestynyt Lappeenrannan Hanna Holopainen, ovat vihreiden todennäköisimpiä menestyjiä.

Ministeri-Jarit eli Leppä ja Lindström olivat 2015 ääniharavia yhdessä SDP:n Sirpa Paateron kanssa. Kaikki kolme ovat jälleen ehdolla, kuten myös kokoomuksen Antti Häkkänen.

Sinisten kannatus on tosin niin olematonta, että läpimenokin olisi ihme Jari Lindströmin tapauksessa. Joku muu piirin entisistä ministereistä sen sijaan napannee äänikuninkaallisen kruunun, sillä heitä nimekkäämpiä ehdokkaita ei piirissä ole.

vaalipiiri  ennuste  kaakkois-suomi  eduskuntavaalit19  eduskuntavaalit  vaalipiirikohtainen  vaaliennuste 
Viite