Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Langan lopullinen vaalianalyysi: Luvassa vihreä vaalivoitto ja huima kisa kakkossijasta

11.4.2019 14.48

Lasse Leipola

Vihreän Langan tuoreimmilla galluptiedoilla päivitetty vaalipiirikohtainen analyysi povaa SDP:lle ja vihreille reippaasti uusia eduskuntapaikkoja. Analyysi perustuu mallinnukseen, joka nojaa tämän viikon valtakunnallisiin gallupeihin, ehdokasasetteluun sekä paikallisiin mielipidemittauksiin.

Analyysin perusteella SDP:stä tulee suurin puolue 44 paikalla, mikä on yhdeksän paikkaa enemmän kuin 2015 vaaleissa.

Toiseksi suurimman puolueen paikasta tulee hurja kisa, sillä Langan arvion mukaan kokoomus on kakkonen 35 paikalla, perussuomalaiset kolmonen 34 paikalla ja keskusta on neljäs 33 paikalla.


Vihreät olisi kahdeksalla
uudella paikalla vaalien toiseksi suurin voittaja heti demarien jälkeen. Puolueen eduskuntaryhmä kasvaisi siten 15 paikasta 23 paikkaan. Vasemmisto kasvattaa analyysin perusteella paikkamääräänsä kolmella paikalla viiteentoista.

Vaalipiirien viimeiset paikat ovat analyysin perusteella hyvin täpäriä. Esimerkiksi Helsingissä, Uudellamaalla ja Savo-Karjalassa vihreät voi saavuttaa yhden paikan enemmän kuin analyysi lupaa, jos toteutunut kannatus on hieman arvioitua suurempi. Lapissakin vihreä paikka on yllättävän lähellä.

Vaalien suurin häviäjä olisi analyysin perusteella keskusta, joka menettää 15 paikkaa. Perussuomalaiset saisi neljä paikkaa vähemmän kuin 2015. Toisaalta perussuomalaisille arvioitu tulos kaksinkertaistaisi puolueen eduskuntaryhmän siitä, mitä se on ollut kesällä 2017 tapahtuneen hajoamisen jälkeen.

Jos perussuomalaisten vaalitulos on kovempi kuin viimeiset gallupit ennakoivat, voi puolue napata yksittäisiä paikkoja esimerkiksi SDP:ltä Pirkanmaalla, Satakunnassa tai Vaasassa, keskustalta Hämeessä, vihreiltä Kaakkois-Suomessa. Kaikkien näiden muutosten toteutuminen nostaisi perussuomalaiset muutaman paikan päähän suurimman puolueen asemasta.


Vihreä Lanka
on syksystä lähtien julkaissut laskennallista mallinnusta siitä, miten valtakunnallinen gallupkannatus voisi heijastua paikkamääriin. Laskelman heikkous on ollut se, ettei se ole huomioinut millään tapaa ehdokasasettelua.

Huhtikuun alussa julkaistut ja nyt tarkistetut vaalipiirikohtaiset analyysit korjaavat tämän puutteen. Laskelman antamia tuloksia on arvioitu ja tarpeen vaatiessa korjattu paikallisten mielipidemittausten ja ehdokasasettelun perusteella.

Analyysin perusteella tehdyt muutokset LANGAN LASKELMAAN

  • Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kerää Helsingistä oletettua suuremman potin puolueelleen. Sen seurauksena yksi paikka siirtyy vasemmistolta perussuomalaisille.

  • Sinisten kärkiehdokkaiden keskittyminen Uudenmaan vaalipiiriin tuo puolueelle sen ainoan eduskuntapaikan. Tämä paikka on laskettu pois perussuomalaisilta.

  • Kalevan teettämän paikallisen mielipidemittauksen perusteella perussuomalaiset saa Oulun vaalipiirissä kolmen paikan sijaan neljä paikkaa. Langan malliin verrattuna paikka tulee vasemmistolta.

  • Lapin Kansan teettämän paikallisen mielipidemittauksen perusteella yksi paikka menee Lapin vaalipiirissä kokoomuksen sijaan perussuomalaisille.

  • Turun Sanomien teettämän paikallisen mielipidemittauksen perusteella yksi paikka menee Varsinais-Suomen vaalipiirissä kokoomuksen sijaan perussuomalaisten ja kristillisten vaaliliitolle.

eduskuntavaalit19  eduskuntavaalit  vaalit  eduskunta  Vihreät  paikkamääräennuste  ennuste  vaalipiiri  vaalipiirikohtainen 
Viite