Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Lisää vihreää, mutta miten paljon? – analyysi Pirkanmaan vaalipiiristä ja paikkajaosta

3.4.2019 13.14

Sammeli Heikkinen

Pirkanmaan vaalipiirissä jopa paikkojen tuplaaminen on vihreille mahdollisuuksien rajoissa. Vihreän Langan analyysi vaalipiiristä perustuu 11. huhtikuuta käytössä olleiden mielipidemittauksien pohjalta tehtyyn laskelmaan, eli Langan malliin, sekä vaalipiirin ehdokasasetteluun.

Langan laskentamallilla vihreille tulisi kolme paikkaa Pirkanmaalta. Siis yksi enemmän kuin vuonna 2015. Demarit nousee yhdellä lisäpaikalla viiteen kansanedustajaan ja vaalipiirin kärkeen.

Myös vasemmistoliitto saisi lisäpaikan ja nousisi kahteen. Kokoomus pitää mallissa nipin napin neljä paikkaansa, kepu putoaa neljästä kolmeen ja perussuomalaisten tulos putoaa neljästä kahteen 2015 vaaleihin verrattuna.

Täpärimmät paikat ovat kokoomuksen neljäs edustaja ja demareiden viides. Näitä paikkoja kärkkyvät perussuomalaiset ja vihreät.

Vihreiden kannatus nousi 2017 kuntavaaleissa valtakunnan tasoa enemmän Pirkanmaalla. Siten Langan malli voi hieman aliarvioida vihreiden kannatusta.

Arvioimme, että vihreiden vahva ja monipuolinen ehdokaslista kerää ääniä enemmän kuin Langan malli laskee. Lisäksi takana on kuntavaalien huima nousu.

Neljäs paikka vaaleissa on täysin mahdollinen, mutta vaatisi noin 18 prosentin kannatusosuutta. Tämä olisi yli kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin kuntavaalien huipputulos.

Vihreät ovat hyvin voineet tehdä tällaisen nousun maakunnassa, mutta siitä ei ole toistaiseksi todisteena dataa. Siksi päädymme arvioimaan, että vihreät saa nykyisellä gallupkannatuksella kolme paikkaa.

Kuka haravoi äänet?

Vihreiden keskinäinen kamppailu on tiukka ja ehdokaslista vankka: Kansanedustajat Satu Hassi ja Olli-Poika Parviainen, eduskuntaan paluuta yrittävä Oras Tynkkynen ja kuntavaalien tamperelaiset menestyjät, Iiris Suomela ja Jaakko Mustakallio. Myös Nokian kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Piila Paalanen on nostettu julkisuudessa vihreiden kamppailuun.

Näistä kuudesta ehdokkaasta vain Satu Hassin läpimenoa voi pitää jokseenkin varmana. Parviainen on istuvana edustajana vahvoilla. Kuntavaaleissa hänen ohitseen kiilasivat Tampereella Suomela, Tynkkynen ja Mustakallio. Äänierot olivat tosin pienet.

Demareiden Sanna Marin oli sekä 2015 eduskuntavaalien ääniharava Pirkanmaalla että 2017 kuntavaalien äänikuningatar Tampereella. Hyvin todennäköisesti Marin vie Pirkanmaan ykköspaikan myös näissä vaaleissa.

Kokoomuksen Sofia Vikman voi hyvinkin olla kakkonen, tosin ehdolla on myös puoluetoveri Anna-Kaisa Ikonen, joka oli kuntavaaleissa Tampereen kakkonen.

eduskuntavaalit  eduskuntavaalit19  pirkanmaa  ennuste  vaalipiirit  vaalipiirikohtainen  vaaliennuste 
Viite